Οι τεχνολογικές εξελίξεις των επόμενων 30 ετών ξεπερνούν κάθε φαντασία

vr2
Ταξί που αιωρούνται, συνδέσεις 1 Tbps, βάση στον Άρη αλλά και επικοινωνία μέσω …σκέψης είναι ορισμένες από τις τεχνολογικές εξελίξεις που μας περιμένουν τα επόμενα 30 χρόνια.

«Οι εξελίξεις στην τεχνολογία τα τελευταία 30 χρόνια ήταν εντυπωσιακές, αλλά αυτές που θα δούμε μέχρι το 2050 δεν μπορούμε να τις φανταστούμε» ήταν η χαρακτηριστική ατάκη του Rowan Trollope, αντιπρόεδρος της Cisco, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως, κατά το πρόσφατο συνέδριο του αμερικανικού κολοσσού που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Προσπαθώντας να δείξει την ανάγκη που υπάρχει για καλύτερα και πιο έξυπνα δίκτυα, ο κ. Trollope αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία του Cisco Live σε μία σειρά από τεχνολογικά θαύματα που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια.

Κατ’ αρχήν, το 2020 αναμένεται να δούμε στο Ντουμπάι αιωρούμενα ταξί που δεν θα έχουν οδηγό. Και αν αυτό μοιάζει κάτι αναμενόμενο, η εκτίμηση ότι το 2025 τα smartphones θα έχουν εξαφανιστεί και θα έχουν αντικατασταθεί από γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ήταν από αυτές που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση.

Το 2027 θα μπορούμε να γράφουμε μηνύματα με τη σκέψη μας, μία τεχνολογία που ήδη υπάρχει, ενώ μέχρι την επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εφικτή η προσομοίωση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Το 2030, στο LinkedIn οι αγγελίες θα αφορούν θέσεις εργασίας όπως είναι ο διαχειριστής avatars, ο ειδικός σε θέματα αντιστροφής των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και κατασκευαστής μελών του ανθρώπινου σώματος!

Το 2034 θα είναι διαθέσιμες ευρυζωνικές συνδέσεις της τάξεως του 1 Tbps (ή 1024 Gbps), ενώ το 2036 αναμένεται να έχει βρεθεί η θεραπεία για το Αλτζχάιμερ.

Το 2040 εκτιμάται ότι ο προσωπικός υπολογιστής στο σπίτι μας θα έχει την ίδια ισχύ με εκείνη ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπινων εγκεφάλων, ενώ το 2048 η επικοινωνία θα γίνεται τηλεπαθητικά μέσω μίας τεχνολογίας που αποκαλείται virtual telepathy και για την οποία υπάρχει ήδη σχετική έρευνα.

Το 2050 αναμένεται να έχει δημιουργηθεί ανθρώπινη βάση στον Άρη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι τότε θα είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διαχειριστούμε καλύτερα τους πόρους στη Γη, οι οποίοι δεν θα είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού του πλανήτη μας.

Δημήτρης Μαλλάς
deasy.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ