Τι είναι οι ισομετρικές ασκήσεις και ποια τα οφέλη τους;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

askisi
Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αποκτήσεις δύναμη, δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό για να τις κάνεις, μπορείς να τις κάνεις κάθε μέρα, αλλά δεν αποτελούν από μόνες τους ένα πλήρες πρόγραμμα. Μάθε τα πάντα για τις ισομετρικές ασκήσεις.

Τι είναι οι ισομετρικές ασκήσεις (Isometrics)

Η ισομετρική άσκηση αναφέρεται σε μια άσκηση που περιλαμβάνει έλξη ή ώθηση έναντι ενός ακίνητου αντικειμένου. Αυτό το ακίνητο αντικείμενο μπορεί να είναι το πάτωμα, ο τοίχος ή μία μπάρα σταθεροποιημένη στο έδαφος. Αυτό το είδος της άσκησης επιτρέπει την μυϊκή σύσπαση με τη δύναμη να ασκείται στο ακίνητο αντικείμενο, χωρίς μεταβολή στο μήκος του μυ.

Για παράδειγμα, όταν σπρώχνετε έναν τοίχο, οι μύες συσπώνται αλλά δεν υπάρχει μεταβολή στο μήκος τους. Όταν σηκώνετε βάρη όμως, μπορείτε να δείτε καθαρά τους δικεφάλους σας να συσπώνται και να επιμηκύνονται με κάθε επανάληψη. Με την ισομετρική άσκηση, οι μύες και οι αρθρώσεις σας δεν κινούνται αλλά οι μύες σας εξακολουθούν να συσπώνται.

Πλεονεκτήματα της Ισομετρικής Άσκησης

– Σας βοηθά να χτίσετε τη μυϊκή σας δύναμη. Και αυτό επειδή ασκείτε προσπάθεια και δύναμη ενάντια σε κάτι που προκαλεί τους μύες σας να συσπώνται.

– Αποκτάτε μεγαλύτερη μυϊκή ένταση σε σύγκριση με τις ασκήσεις που απαιτούν την άρση βαρών.

– Τέλος, δεδομένου ότι οι ισομετρικές ασκήσεις δεν απαιτούν τη χρήση εξοπλισμού γυμναστικής, μπορείτε να κάνετε την άσκηση οποτεδήποτε και οπουδήποτε σας βολεύει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι απλά ένα ακίνητο αντικείμενο για την άσκηση.

Τι πρέπει να προσέξετε

– Μελέτες δείχνουν ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μειώνουν την ελαστικότητα των μυών και την ταχύτητα της κίνησης, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάνεις υπερβολικά ισομετρικές ασκήσεις χωρίς άλλες μορφές ασκήσεων που απαιτούνται από το σώμα. Γενικά οι ισομετρικές ασκήσεις δεν πρέπει να απομονώνονται. Είναι πιο αποτελεσματικό να περιλαμβάνεις π.χ. ισομετρικές ασκήσεις στην HIIΤ προπόνησή σου.

– Πρέπει να γνωρίζετε ότι το μυαλό σας είναι ένα σημαντικό εργαλείο όταν εκτελείτε ισομετρικές ασκήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι ενέργειες προέρχονται από εσάς. Η δύναμη που θα ασκήσετε θα προέλθει από το μυαλό και το σώμα σας.

– Όταν κάνετε ισομετρικές ασκήσεις, η διάρκεια της προπόνησης σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της έντασης που βάζετε. Είναι προτιμότερο να κάνετε περισσότερα από ένα σετ ώστε να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς όμως να οδηγήσετε τους μύες σας σε υπερπροπόνηση.

– Αν θέλετε να δουλέψετε τους μηρούς και τους γλουτούς σας, μπορείτε να κάνετε ισομετρικές ασκήσεις ημικαθισμάτων (squat). Ωστόσο, αν περιμένετε να αποκτήσετε μυϊκή ανάπτυξη μέσω της ισομετρικής άσκησης, θα είναι αρκετά δύσκολο. Αντί αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο σε αερόβιες (ισοτονικές) και αναερόβιες (άρση βαρών) ασκήσεις εάν θέλετε να πετύχετε τους στόχους ενός bodybuilder, χρησιμοποιώντας τις ισομετρικές ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκής έντασης και αντοχής.

– Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι ιδανικές για την αποκατάσταση τραυματισμών και βοηθούν στην οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης για ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ισομετρικές ασκήσεις δεν είναι κατάλληλες για όλους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία ή κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα ισομετρικών ασκήσεων θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα ένα επαγγελματία γιατρό ή γυμναστή.

[mag.sigmalive.com]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ