Μια ουράνια χορογραφία

https://youtu.be/Aho73sDS62w
Οι τεχνικοί της EUMETSAT στο Darmstadt δουλεύουν πυρετωδώς γα να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 μήνες: Την επανατοποθέτηση των τριών Ευρωπαϊκών μετεωρολογικών δορυφόρων Meteosat. Γιατί;

Στις 15 Ιουλίου 2015 εκτοξεύτηκε ο τελευταίος των δορυφόρων Meteosat δεύτερης γενιάς (MSG), ο Meteosat-11. Μετά από κατάλληλους ελιγμούς τέθηκε σε τροχιά «αναμονής» σε ύψος 36.000 χλμ πάνω από τον ισημερινό και σε δυτικό γεωγραφικό μήκος 3.4 μοιρών.
Τον Ιανουάριο του 2018, ο Meteosat-11 βγήκε από την αναμονή και υποβλήθηκε σε σειρά δοκιμών, με απώτερο σκοπό την ανάληψη υπηρεσίας ως κύριος γεωσύγχρονος Ευρωπαϊκός δορυφόρος. Αυτό σημαίνει ότι οι δορυφόροι που κάλυπταν έως τώρα την Ευρώπη και την Αφρική (Meteosat-10 και Meteosat-9) πρέπει να μετακινηθούν.
Μια πραγματική χορογραφία!
Από την αρχή του Φεβρουαρίου έως και τα μέσα του Μάρτη πρέπει να γίνουν οι παρακάτω κινήσεις:
– Ο Meteosat-11 θα πάει από την τωρινή θέση του σε γεωγραφικό μήκος 0 μοιρών, όπου θα αναλάβει καθήκοντα πρωτεύοντα δορυφόρου παρακολούθησης του πλήρη δίσκου της Γης, στη θέση του Meteosat-10. Θα μας παρέχει λοιπόν εικόνες της Ευρώπης, της Αφρικής, και μέρους του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού κάθε 15 λεπτά.
– Ο Meteosat-10 θα μετακινηθεί από το γεωγραφικό μήκος 0 μοιρών σε αυτό των 9.5 μοιρών προς ανατολάς και θα επωμιστεί την υπηρεσία ταχείας σάρωσης (Rapid Scan Service – RSS), παρέχοντας εικόνες της Ευρώπης κάθε 5 λεπτά.
– Ο Meteosat-9 θα μετακινηθεί από τις 9.5 μοίρες ανατολικού γεωγραφικού μήκους στις 3.5 μοίρες, και θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωματικού των 2 βασικών.
Απλό; Όχι τόσο!
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας δυναμικής πτήσεων για τους γεωσύγχρονους δορυφόρους Stefano Pessina, οι μετακινήσεις πρέπει να συγχρονιστούν άψογα, ώστε να μη διακοπεί η ροή εικόνων κατά τη διάρκεια τους.
Παράλληλα όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν σε απόσταση ασφαλείας από την τροχιά περιστροφής των γεωσύγχρονων δορυφόρων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να γίνουν πολύ μακριά γιατί τέτοιες μετακινήσεις… κοστίζουν πολύ!
Τέλος, στο εγχείρημα, πέρα από τα μέλη της ομάδας του, συμμετέχουν ειδικοί στις καθημερινές λειτουργίες των δορυφόρων, ειδικοί στη διανομή των δεδομένων στους χρήστες, ειδικοί σε θέματα επεξεργασίας εικόνων και προϊόντων και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες και τεχνικοί εδάφους. Και όλοι αυτοί πρέπει να συνεργαστούν άψογα!
Μια παρόμοια μετακίνηση είχε γίνει το 2016 όταν ο Meteosat-8 μετακινήθηκε από τις 3.5 μοίρες ανατολικό γεωγραφικό μήκος στις 41.5 μοίρες, πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Πως ήταν άραγε το ταξίδι αυτό; Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί!
https://youtu.be/yvYjCqxdNDk
[meteo.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ