Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιλντιρίμ είπε στον Αλέξη πως ο εμβολισμός του ΠΑΘ «Γαύδος» δεν έγινε εσκεμμένα αλλά ήταν άσχετος ο Καπετάνιος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ιμιαΟπως έχουμε γράψει πολλές φορές, με τις εκκαθαρίσεις αξιωματικών ο “σκύλος που γαβγίζει”, η Τουρκία, δεν μπορεί να δαγκώσει.

Αυτό την κάνει επικίνδυνη στο να προκαλέσει ατύχημα, αλλά όχι ικανη να επιβληθεί.
Ο Ερντογαν είναι Ισλαμιστής, όπως είναι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα στην Τουρκία. Αντιθέτως οι περισσότερο μορφωμένοι στρατιωτικοί, κι άρα πιο επικίνδυνοι, ήταν “εξευρωπασμένοι” Κεμαλιστες (με πολλα αποσιωπητικά το εξευρωπαϊσμένοι) κι αυτοί ήταν που αποκεφαλίστηκαν πρώτοι.
Ο στόλος δηλαδή της Τουρκίας βρίσκεται σε χέρια προσωπικού με ελλειπή εκπαίδευση, αλλά φανατισμένων που θέλουν να δείξουν στον Ερντογάν ότι δεν είναι Κεμαλίστες.
Σε αυτό οφείλεται και η ήττα από του Κούρδους στο μέτωπο της Afrin

Ενόψει του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι καθώς με αίτημα της τουρκικής πλευράς υπήρξε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου ομολόγου του όπου συμφωνήθηκε «η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως ο εμβολισμός του ΠΑΘ «Γαύδος» δεν έγινε εσκεμμένα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την Κυπριακή ΑΟΖ.
Ωστόσο, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης, το κλίμα παραμένει τεταμένο. Τρία τούρκικα πλοία και δύο ελληνικά βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων. «Λάδι στη φωτιά» ήρθε να ρίξει και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί τη χώρα μας πως επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη ενώ την ίδια προκαλεί ανοιχτά μιλώντας -κατά πάγια τακτικής της- για κυριαρχία της Τουρκίας επί των βραχονησίδων (Ίμια).
Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., Αλέξανδρος Γεννηματάς, δεν άργησε να απαντήσει:
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ανέλαβαν οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (Ρεξ Τίλερσον) στην Άγκυρα, κάλεσε τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης αφού πρώτα επικαλέστηκε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν θεσπίσει μηχανισμό για επίλυση τέτοιων θεμάτων.

ΊμιαΕUROKINISSI

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κάλεσε την Τουρκία «να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχειαπό κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους της ΕΕ». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί (σ.σ. η Τουρκία) την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, «επισήμανε με αυστηρότητα ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Υπογράμμισε την ανάγκη «να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».
Τέλος, «συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Γιλντιρίμ αναφέρονται πηγές της ΝΔ που σημειώνουν: «Η ΝΔ θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ