Δεν πήρε τέτοια εντολή…

image 4331ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ;

18 Φεβρουάριος 2018, Σημερινή,  Της Φανούλας Αργυρού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΟΤΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Παραβιάζει τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, με ένοχους όσους την υποστηρίζουν, δικούς μας και ξένους
Από το ίδιο βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών ακούσαμε τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε ισχυρή «εντολή», με ορισμένους να την ερμηνεύουν ως να έχει πάρει το ελεύθερο να προχωρήσει όπως θέλει στο Κυπριακό. Αυτή η θέση ή άποψη είναι παντελώς λανθασμένη.

Όσοι ψήφισαν τον Νίκο Αναστασιάδη τη δεύτερη Κυριακή -και οφείλει να το γνωρίζει και ο ίδιος- δεν του έδωσαν καμία τέτοια λαϊκή εντολή. Πρώτα απ’ όλα ο λαός δυστυχώς βρέθηκε ξανά στο ίδιο δίλημμα. Πολλοί ήσαν οι παράγοντες που προβλημάτισαν τους πολίτες, οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να δώσουν την ψήφο τους στον Νίκο Αναστασιάδη. Είτε Σταύρο Μαλά ψήφιζαν είτε Νίκο Αναστασιάδη δεν θα έκανε διαφορά, εφόσον αμφότεροι υποστηρίζουν την ξενόφερτη αντιδημοκρατική, παράνομη, βρετανο-τουρκική, διαιρετική, ρατσιστική, δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία και η συνεργασία ΔΗΣΥ/ΑΚΕΛ κατά την προηγούμενη προεδρία Αναστασιάδη το επιβεβαίωσε.

Ο κ. Σταύρος Μαλάς, μάλιστα, φαινόταν ακόμα πιο προετοιμασμένος και αποφασισμένος για παραχωρήσεις και για να προχωρούσε από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντάνα, με το ΑΚΕΛ δίπλα του με τις ίδιες έντονες διαθέσεις. Ακόμα ένα αρνητικότατο για την υποψηφιότητα του κ. Μαλά ήταν και το παρελθόν και οι μαύρες θύμησες με τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια του ΑΚΕΛ. Σωστά είπε και ο ίδιος στις 12 Φεβρουαρίου 2018 στο πρόγραμμα της αγαπητής Κατερίνας Χριστοφίδου, ότι ο κόσμος τον ταύτισε με τη διακυβέρνηση Χριστόφια και όχι δίχως λόγο.

Δηλαδή όσοι ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της παρανομίας; Πολύ το αμφιβάλλω. Διότι λύση/διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με λύση Λονδίνου και Άγκυρας δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας, εκτός του ότι νομιμοποιεί την πάσης φύσεως παρανομία στα κατεχόμενά μας εδάφη, από το 1974 η μορφή αυτής της λύσης, είναι παράνομη. Παραβιάζει τον ίδιο τον χάρτη του ΟΗΕ, τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949, με ένοχους όσους την υποστηρίζουν, δικούς μας και ξένους. Πρωτίστως όσοι ευθύνονται για την προώθησή της με τα κατάπτυστα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το 649/90 και το 750/92, τα κράτη του Σ.Α. που τα ψήφισαν, τους Βρετανούς συγγραφείς των και τις κυπριακές κυβερνήσεις που τα δέχθηκαν.
Να δουν όλοι τις ευθύνες τους

Για την κατάντια αυτή ευθύνη φέρουν όλοι. Και ο κατασκοτωμένος μεσαίος χώρος, με την περιβόητη λεγόμενη «νέα στρατηγική», που κάθε άλλο από τέτοια ήταν, αλλά ένα μνήμα του Αγίου Νεοφύτου. Ο λαός μπορεί να έμεινε στη μέση, αλλά δεν τρώει πια κουτόχορτο, όλοι τους την ίδια γραμμή ακολουθούν, την ξένη. Τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ. Ο κόσμος είδε και την αδυναμία του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος προφανώς ευελπιστώντας να περάσει στον δεύτερο γύρο, που θα χρειαζόταν την ενίσχυση του ΑΚΕΛ, δεν τόλμησε να απεγκλωβιστεί από τη ρατσιστική ΔΔΟ (όπως τον καλούσαν να κάνει), την οποία μονομερώς και δίχως διαβούλευση με τον λαό μάς επανέφερε ο πατέρας του με την 8η Ιουλίου 2006, αφού αυτή είχε απορριφθεί με το δημοψήφισμα της 24.4.2004.

Αν την είχε αποκηρύξει, θα παρουσιαζόταν μια καθαρή διέξοδος για τον ψηφοφόρο που δεν δέχεται τη νομιμοποίηση της παρανομίας. Επομένως, ας μην αλληλοσπαράζονται στο ΔΗΚΟ, ας αφήσουν τα «στρατοδικεία» και ας κάτσουν να κοιτάξουν όλοι τις ευθύνες τους. Οι εκλογές δεν παίχτηκαν με κύριο θέμα το Κυπριακό, γιατί κανένας τους δεν το είχε πρώτο ψηλά στην ατζέντα του. Όλοι το έπαιξαν με τη συνηθισμένη προχειρότητα, για τις διάφορες επιδιώξεις τους…
Ζώνη ατιμωρησίας τα κατεχόμενα

Καθώς όλοι τον Ιούνιο του 2017 ήσαν προσηλωμένοι στη διάσκεψη στην Ελβετία για το Κυπριακό και 24 ώρες πριν ξεκινήσει η διάσκεψη στις 27 Ιουνίου 2017, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την Εμπορία Προσώπων – Trafficking in Persons Report. Την έκθεση, 454 σελίδων, προλόγισαν η Σουζάν Κόπετζ, πρέσβειρα για την παρακολούθηση της ανθρώπινης εμπορίας και ο νέος, τότε, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρεξ Τίλερσον.

Η σελίδα για την Κύπρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πληροί πλήρως τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας αλλά κάνει σημαντικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό. Σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και αυξημένα κονδύλια, έχει καλυτερεύσει τη βοήθεια προς τα θύματα, προσφέροντάς τους δικαίωμα εργασίας, και πληρώνοντας τα έξοδα σε θύματα να έλθουν και να μαρτυρήσουν εναντίον των λαθρεμπόρων. Η έκθεση εισηγείται διάφορους τρόπους καλυτέρευσης των προσπαθειών της Κυβέρνησης.

Όμως η έκθεση καλύπτει και τα υπό τουρκικήν κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είναι πολύ ανησυχητικές οι αναφορές της αμερικανικής έκθεσης για τα κατεχόμενα. Αφού αναφέρει ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι το 1983 ανακήρυξαν την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε κανένα άλλο κράτος εκτός της Τουρκίας, προχωρεί και γράφει ότι στα κατεχόμενα η διοίκηση δεν πληροί τα μίνιμουμ επίπεδα για την εξάλειψη της εμπορίας και η περιοχή αυτή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους συνεχίζει να είναι μια ζώνη ατιμωρησίας για ανθρώπινο λαθρεμπόριο.

Η περιοχή όλο και περισσότερο είναι ένας προορισμός γυναικών από την Κεντρική Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Αφρική, που υπόκεινται σε αναγκαστική πορνεία σε νυχτερινά κέντρα με άδεια της τουρκο-κυπριακής διοίκησης και, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πληρώνουν μεταξύ 20 και 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (5.7 – 8.5 εκ δολάρια) ετησίως σε φόρους. Αυτό, τονίζει η έκθεση, παρουσιάζει σύγκρουση συμφερόντων και εμπόδιο στην πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία.

Άνδρες και γυναίκες υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία σε βιομηχανίες, γεωργία, εστιατόρια, οικιακές εργασίες. Τα θύματα της λαθρεμπορίας στερούνται της ελευθερίας τους με απειλές για απέλαση, περιορισμό κινήσεων, και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ειδικά μετανάστες, η άδεια εργασίας των οποίων στην Κυπριακή Δημοκρατία έληξε και περνούν στις περιοχές της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κινδυνεύουν από εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία.

Οι τουρκοκυπριακές «αρχές», προσθέτει η έκθεση, δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα για την εξάλειψη της ανθρώπινης εμπορίας και δεν έχουν ούτε «νόμους» που απαγορεύουν ειδικά την ανθρώπινη εμπορία. Έγραψε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μεταξύ άλλων, στον πρόλογό του: «Η ανθρώπινη εμπορία είναι ένα από τα πλέον τραγικά θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων των ημερών μας. Τραυματίζει οικογένειες, υπονομεύει το κράτος δικαίου, και προτρέπει άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια.

Αλλά, χειρότερο απ’ όλα, το έγκλημα αυτό κλέβει την ελευθερία ανθρώπων και την αξιοπρέπειά τους. Γι’ αυτό πρέπει να επιδιώκουμε την εξόντωση της μάστιγας αυτής. Οι ΗΠΑ ηγούνται του αγώνα εναντίον της ανθρώπινης εξορίας. Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και λογοδοσία για τους παραβάτες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει αφοσιωμένο στην εξάλειψη της εμπορίας αυτής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό».
Έπρεπε να είχαν ενημερώσει…

Εν κατακλείδι τα κατεχόμενά μας εδάφη, μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι βουτηγμένα στην κάθε είδους παρανομία, επιβεβαιωμένο με βούλα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όταν, λοιπόν, στην Ελβετία προωθείτο η νομιμοποίηση της παρανομίας στα κατεχόμενα, μέσω ΔΔΟ, θα έπρεπε τόσο η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία κ. Κάθριν Ντόχερτι όσο και ο «εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας» Νίκος Αναστασιάδης και λοιποί ηγέτες που βρέθηκαν εκεί όλοι μαζί του, να είχαν ενημερώσει όλους τους συμμετέχοντες, πρωτίστως τον διαβόητο Νορβηγό αστρολόγο Έιντε και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (ο οποίος όφειλε να γνωρίζει εν πάση περιπτώσει) και λοιπούς συμμετέχοντες στη διάσκεψη προεξαρχόντων των Βρετανών σκηνοθετών (που γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά την κατάσταση), την κυπριακή και ελλαδική αντιπροσωπία, για όσα περιλαμβάνει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και πριν επιληφθούν οποιουδήποτε άλλου θέματος να απαιτούσαν την εξόντωση της μάστιγας στη «ζώνη ατιμωρησίας» (Zone of impunity) και λογοδοσία από τον Μουσταφά Ακιντζί για τους παραβάτες ως πρώτιστο μέτρο για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τότε να αποχωρούσαν. Δεν το έκαναν τότε. Τώρα γιατί δεν το κάνουν άραγε και ακόμα λίγο να φορέσουν μαύρα κάποιοι… γιατί ο Ακιντζί απέσυρε χάρτη του; Οι δικοί μας γιατί δεν αποσύρουν τους δικούς των χάρτες από το 1977; Και όχι να θέλουν να συνεχίσουν κιόλας από εκεί που έμειναν…

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ