Παρ' ολίγον διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή τη βαλίτσα με τα πυρηνικά του Τραμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

footbarr 0Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα το 2017 στο οποίο ενεπλάκησαν Κινέζοι αστυνομικοί, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και η βαλίτσα με τους κωδικούς για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, φέρνουν στο φως αμερικανικές πηγές.
Στο επίκεντρο του επεισοδίου η βαλίτσα με τους κωδικούς για τα πυρηνικά των ΗΠΑ, η αποκαλούμενη “nuclear football”, η οποία συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμα και… στον ύπνο του.
Όλα ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου όταν Κινέζοι αστυνομικοί σταμάτησαν… τους Αμερικανούς πράκτορες – ένας εκ των οποίων μετέφερε την περιβόητη βαλίτσα με τους κωδικούς για τα πυρηνικά των ΗΠΑ – τη στιγμή που συνόδευαν τον Πρόεδρο Τραμπ κατά την είσοδό του στο Μέγαρο του Λαού για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ.
Τότε ένα μέλος της αμερικανικής αποστολής μπήκε στη διπλανή αίθουσα για να ενημερώσει τον Τζον Κέλι, τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και πρώην στρατιωτικό, για το περιστατικό.
Ο Κέλι, γνωρίζοντας ότι ο αξιωματικός που μεταφέρει την επίμαχη βαλίτσα δεν πρέπει ποτέ να απομακρύνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, βγήκε αμέσως έξω και διέταξε τους Αμερικανούς: “Συνεχίζουμε, προχωράμε”, και οι πράκτορες ξεκίνησαν.
Ακολούθησε αναστάτωση: Ένας Κινέζος αξιωματικός άρπαξε τον Κέλι και ο τελευταίος τον έσπρωξε βίαια ενώ ένας άλλος Αμερικανός πράκτορας έριξε τον Κινέζο στο έδαφος.
Το επεισόδιο ζητήθηκε από τους Αμερικανούς να μείνει κρυφό.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ σε κανένα σημείο οι Κινέζοι δεν ήρθαν σε επαφή με την Βαλίτσα και ο επικεφαλής της Κινεζικής Ασφάλειας ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
 
GN34911 Artboard 1 0
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ