Δεν ήταν μόνο ο Ναπολέοντας που έζησε απομονωμένος στην Αγ. Ελένη. Και οι κάτοικοι του νησιού του νοτίου Ατλαντικού ήταν μέχρι σήμερα σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Το νέο αεροδρόμιο αλλάζει τα δεδομένα.
Για σχεδόν 350 χρόνια η μόνη συγκοινωνία που είχαν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Νήσου της Αγ. Ελένης με τον έξω κόσμο ήταν με πλοίο. Το νησί του Νοτίου Ατλαντικού, που έγινε γνωστό διεθνώς ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, εισέρχεται πλέον δυναμικά στον 21ο αιώνα χάρη στο νέο αεροδρόμιο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
Το ιστορικό πλοίο RMS St. Helena των βρετανικών βασιλικών ταχυδρομείων πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες το τελευταίο δρομολόγιο από το νησί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής διάρκειας πέντε ημερών.
Συγκριτικά, η πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ στην πρωτεύουσα της Αγ. Ελένης διαρκεί μόλις πέντε ώρες!
«Κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο»
Οι κάτοικοι του νησιού κατέβηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας Τζέιμσταουν για να αποχαιρετίσουν το πλοίο που επί σχεδόν τρεις δεκαετίες συνέδεε το απομονωμένο νησί με την Αφρική. Ένας από αυτούς είναι ο Κιθ: «Ταξίδεψα 26 ή 27 φορές με το πλοίο, που διασφάλιζε τον ανεφοδιασμό, μετέφερε ασθενείς ή ακόμα και μέλη των οικογενειών μας που έρχονταν εδώ για διακοπές. Για μας κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο». Δίπλα του στέκεται ο Κέβιν, ο οποίος συμπληρώνει: “Το πλοίο έχει μια θέση στην καρδιά μας. Είναι κομμάτι του νησιού και της ζωής μας. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό το πλοίο.”
Στη γέφυρα του πλοίου στέκεται ο καπετάνιος Άνταμ Γουίλιαμς. Ξεκίνησε να δουλεύει στo RMS St Helena ως απλός ναύτης πριν από 20 χρόνια. Και ήταν εκείνος που έκανε το τελευταίο ταξίδι προς την ηπειρωτική Αφρική: «Πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι είμαι ο τελευταίος καπετάνιος του τελευταίου πλοίου των βασιλικών βρετανικών ταχυδρομείων. Με εμένα ολοκληρώνεται μια ναυτική ιστορία 150 ετών»
Οι κάτοικοι χαιρετούν συγκινημένοι όταν το St. Helena εγκαταλείπει για τελευταία φορά το λιμάνι. Τέλος εποχής για την Νήσο της Αγ. Ελένης.
[DW]