Ο χρυσός της βασίλισσας του Σαβά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno sava
Στα δυτικά της Αιθιοπίας κοντά στα σύνορα του Σουδάν βρίσκεται ένα μέρος που ονομάζεται ζώνη Asosa. Αυτή μπορεί να είναι η θέση του παλαιότερου ορυχείου χρυσού στον κόσμο. Χρονολογώντας το περίπου 6.000 χρόνια πριν, παρείχε μια βασική πηγή χρυσού στην αρχαία αιγυπτιακή αυτοκρατορία, της οποίας ο μεγάλος πλούτος ήταν διάσημος σε όλο τον γνωστό κόσμο.

Μπορεί μάλιστα να είχε προμηθεύσει τη βασίλισσα του Σαβά με τα πολυτάραχα δώρα του χρυσού όταν επισκέφτηκε τον βασιλιά Σολομώντα του Ισραήλ πριν από περίπου 3.000 χρόνια. H βασίλισσα του Σαβά είναι βιβλική μορφή. Η περιγραφή της επίσκεψής της στον βασιλιά Σολομώντα αναφέρεται επίσης στο Κοράνι, στο Ταλμούδ καθώς και σε αιθιοπικά έπη και αποτελεί θέμα πολλών ταινιών και έργων όπερας.
Μερικοί ντόπιοι κάτοικοι ζουν ήδη από την αναζήτηση χρυσού και αρκετές επιχειρήσεις εξόρυξης δραστηριοποιούνται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η γεωλογία της ζώνης Asosa χαρακτηρίζεται από διάφορα είδη ηφαιστειακών και ιζηματογενών πετρωμάτων ηλικίας άνω των 600 εκατομμυρίων ετών. Η περιοχή έχει παραμορφωθεί έντονα από τις γεωλογικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν από τεράστιες έως μικροσκοπικές ρωγμές με φλέβες .
Ορισμένες από αυτές τις φλέβες περιέχουν χαλαζία, και εδώ είναι κυρίως όπου ο χρυσός της περιοχής συσσωρεύτηκε μεταξύ 615εκ. και 650εκ.χρόνια πριν – μαζί με το ασήμι και διάφορα άλλα μέταλλα. Ο χρυσός προήλθε από τετηγμένα υλικά βαθιά μέσα στη Γη βρίσκοντας το δρόμο προς τα πάνω όπου οι τεκτονικές δυνάμεις οδηγούν τον ωκεάνιο φλοιό κάτω από μια ήπειρο.
Αυτός είναι ο λόγος που κοιτάσματα χρυσού παρατηρούνται σε νησιωτικά τόξα, όπως στην Ινδονησία , Παπούα-Νέα Γουινέα κά.Τώρα μία νέα έρευνα δείχνει ότι η Αιθιοπία θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω σε μία από τις μεγαλύτερες ανεπεξέργαστες αποθέσεις χρυσού του κόσμου.
phys.org/news/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ