Ένα διαζύγιο από άλλη εποχή – Ντοκουμέντο από τη Βενετία του 1700

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno diazygio
Τότε μάλλον θα ήταν μεγάλο σκάνδαλο για την τοπική κοινωνία, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να σταμάτησε τη Μαρία Φωνάκη που το 1764/5, λίγο μετά το γάμο της με τον Κεφαλονίτη Ζαφείρη Περιστιάνο, αποφάσισε να τον χωρίσει. Αιτία; Η ίδια που οδηγεί και πολλά ζευγάρια σήμερα στα δικαστήρια: οικονομικοί λόγοι.

Όπως προκύπτει από το χειρόγραφο διαζύγιο που διασώζεται στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, η Μαρία ήταν ορφανή και παντρεύτηκε τον Ζαφείρη με προξενιό του π. Αντώνιου, ιερέα του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία, γνωρίζοντας πως πρόκειται για ευκατάστατο έμπορο.
Η πραγματικότητα ήταν όμως άλλη. Ο Περιστιάνος ήταν μόνο ένας φτωχός ναύτης που ταξίδευε συνεχώς για να ζήσει…
keimeno diazygio1
Από τα έγγραφα του διαζυγίου (διαβάστε το ολόκληρο εδώ) φαίνεται ότι η Μαρία Φωνάκη θεωρούσε πως εξαπατήθηκε προκειμένου να πει το «ναι» και να παντρευτεί τον Κεφαλλονίτη, κι αυτό δεν το άντεχε. Όπως δεν άντεχε και τη φτώχεια…
Το χειρόγραφο διαζύγιο μαζί με πλήθος άλλα έγγραφα και αντικείμενα που βρίσκονταν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην κατοχή της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, κληροδοτήθηκαν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό, που ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το μέγαρο της Φλαγγινείου Σχολής.
http://www.pontos-news.gr/article/175536/ena-diazygio-apo-alli-epohi-ntokoymento-apo-ti-venetia-toy-1700

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ