Προκόπης Παυλόπουλος για τον σχολικό εκφοβισμό: Εμείς οι Έλληνες έχουμε την Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και τον Σεβασμό ως κληροδότημα συστήματος αξιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 53ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΘΕ ΘΕΜΑ:

«ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ»

Αθήνα, 6.3.2018

Συγχαίρω, ειλικρινώς και δημοσίως, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council για την διοργάνωση αυτού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, με θέμα «Λέμε όχι στο σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι την Διαφορετικότητα».  Η πρωτοβουλία αυτή εκπέμπει πολλούς και σημαντικούς συμβολισμούς, από τους οποίους ας μου επιτραπεί να εξάρω, ενδεικτικώς, τους εξής δύο, οι οποίοι έχουν ξεχωριστή σημασία για εμάς, τους Έλληνες:

Πρώτον, τα παιδιά, «εξ απαλών ονύχων», πρέπει να μάθουν ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται ως Δημοκρατικοί Πολίτες.  Και ένα από τα βασικά καθήκοντα του Δημοκρατικού Πολίτη είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας.  Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, ο σεβασμός της αξίας κάθε Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.  Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ο σεβασμός είναι η βάση της Αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε τόσο την δική μας κοινωνική συνοχή, όσο και την συνοχή στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος μάλιστα ότι η Αλληλεγγύη είναι ιδρυτική αρχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με βάση την Διακήρυξη Σουμάν του 1950.

Δεύτερον, ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι -ενόψει μάλιστα και του υπαρξιακού, κυριολεκτικώς, για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Προσφυγικού ζητήματος- η αποτελεσματικότερη άμυνα εναντίον των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.  Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε, όλοι οι συνειδητοί Ευρωπαίοι, να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι όσοι διέπονται από τέτοια αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας δεν μπορούν να διεκδικούν κατ’ αξίαν την ιδιότητα του Ευρωπαίου Εταίρου και, επέκεινα, του Ευρωπαίου Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ