Αν το ψηφιακό ρολόι σας… έχασε έξι λεπτά, φταίνε η Σερβία και το Κόσοβο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

digital era1
Αν ζείτε στην Ευρώπη και το πρόγραμμά σας βρίσκεται έξι λεπτά πίσω, το πρόβλημά σας ίσως πηγάζει…. από τη Σερβία και το Κόσοβο. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ) κάλεσε τη Σερβία και το Κόσοβο να λύσουν επειγόντως μια διένεξη αναφορικά με το ενεργειακό τους δίκτυο, η οποία έχει επηρεάσει το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο, προκαλώντας κάποια ψηφιακά ρολόγια στην ήπειρο να αποσυντονιστούν και να χάσουν χρόνο.

Το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και η πρώην επαρχία της, το Κόσοβο συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.
Η ΕΔΔΣΜ, εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh) από τα μέσα Ιανουαρίου, επειδή το Κόσοβο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παράγει. Η Σερβία που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή, τόνισε η ΕΔΔΣΜ.
Η απώλεια της ενέργειας σημαίνει ότι ηλεκτρικά ρολόγια που κινούνται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, και όχι χαλαζία κρυστάλλου, να μένουν πίσω έξι λεπτά, σύμφωνα με την ΕΔΔΣΜ.
Πολλά ψηφιακά ρολόγια, όπως αυτά σε ξυπνητήρια, σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η συχνότητα έπεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Το Ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών υπογράμμισε πως η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκλινε από το επίπεδο των 50 Χερτζ (Hz) σε 49.996 Χερτζ από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh), αν και κατά τα φαινόμενα, επέστρεφε σε κανονικά επίπεδα χθες Τρίτη.
«Η παρέκκλιση σταμάτησε χθες αφού το Κόσοβο προέβη σε κάποια βήματα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΕΔΔΣΜ Σουζάν Νις.
Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μπορεί να παραμείνει αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα.
Το επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης βρίσκεται κατά κύριο λόγο επί ρυθµιστικών θεµάτων και μια διένεξη μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου, με την κατάσταση να περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.
«Θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά το ερώτημα ποιος θα αποζημιώσει για αυτή την απώλεια, θα πρέπει να απαντηθεί», πρόσθεσε η Νις.
Η ΕΔΔΣΜ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα και να ασκήσουν πίεση στο Κόσοβο και τη Σερβία να λύσουν το ζήτημα.
Ο πάροχος δικτύου ηλεκτροδότησης της Σερβίας EMS ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει δεσμεύσει όλες τις πηγές της για την επίλυση αυτού του ζητήματος «με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο». Ο πάροχος του Κοσόβου KOSTT δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.
[ΑΠΕ – ΜΠΕ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ