Η «γέφυρα του διαβόλου»… Πώς χτίστηκαν 3 γέφυρες η μία πάνω στην άλλη…

keimeno gefyra
Το Pontarfynach είναι ένα μικρό χωριό στην Ουαλία στο οποίο κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, αλλά αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό εξαιτίας μιας ασυνήθιστης γέφυρας. Η «γέφυρα του διαβόλου», όπως αποκαλείται, βρίσκεται σε ύψος 90 μέτρων πάνω από τον ποταμό Mynach, στην άκρη του χωριού και έχει μια τεχνική ιδιαιτερότητα: αποτελείται από τρεις γέφυρες, χτισμένες η μία πάνω στην άλλη.

Η πρώτη πέτρινη γέφυρα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1075 και του 1200. Το 1753 θεωρήθηκε ασταθής και μία δεύτερη γέφυρα, επίσης πέτρινη, χτίστηκε από πάνω της. Οι οικοδόμοι χρησιμοποίησαν την αρχική γέφυρα ως στήριγμα για τη νέα κατασκευή. Το 1901 δημιουργήθηκε μια σιδερένια γέφυρα πάνω από αυτήν που είχε χτιστεί το 1753, η οποία επίσης χρησιμοποιήθηκε ως στήριγμα. Έτσι, στη διάρκεια των αιώνων μια γέφυρα γινόταν το θεμέλιο της επόμενης μέχρι την τρίτη και τελευταία….

keimeno gefyra1
Η γέφυρα όπως ήταν πριν από την κατασκευή της τρίτης, γύρω στο 1860…

Ο διάβολος και η αγελάδα
Σύμφωνα με τον μύθο, η αρχική γέφυρα χτίστηκε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την αγελάδα της και την είδε να βόσκει στην άλλη πλευρά του ποταμού. Τότε εμφανίστηκε ο διάβολος και πρότεινε τα χτίσει μια γέφυρα, ώστε η γυναίκα να περάσει απέναντι και να συναντήσει την αγελάδα της. Για αντάλλαγμα ζήτησε την ψυχή του πρώτου ζωντανού πλάσματος που θα διέσχιζε τη γέφυρα. Όταν ο διάβολος ολοκλήρωσε την κατασκευή, η ηλικιωμένη γυναίκα έριξε ένα κομμάτι ξύλου στην άλλη πλευρά και τότε ο σκύλος της έτρεξε για να το πιάσει. Ήταν το πρώτο ζωντανό που διέσχιζε τη γέφυρα….
keimeno gefyra2
Η τρίτη και τελευταία γέφυρα στηρίχθηκε στις άλλες δύο..

Η γέφυρα του διαβόλου αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο εδώ και αιώνες. Ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας George Borrow έγραψε την «Άγρια Ουαλία», το 1854, η οποία περιλαμβάνει μια ζωντανή, χιουμοριστική περιγραφή της επίσκεψής του στο Pontarfynach….
[mixanitouxronou.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ