Χακάν Σουκούρ: Ο ήρωας των γηπέδων που κυνήγησε ανελέητα ο Σουλτάνος Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

sukur hakan
Τα τουρκικά γήπεδα αντηχούσαν με το όνομά του, του δόθηκε το παρατσούκλι «Ταύρος του Βοσπόρου», έπαιξε 20 χρόνια με όλες τις εθνικές ομάδες της Τουρκίας, ήταν προσωπικός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον πάντρεψε, τον έκανε βουλευτής αλλά στο τέλος τον κυνήγησε δίχως έλεος φυλακίζοντας ακόμα και τον πατέρα του, επειδή δεν απαρνήθηκε τον Γκιουλέν.

Ο Χακάν Σουκούρ επιθετικός μεγάλων δυνατοτήτων με εκατοντάδες γκολ και λαμπρή καριέρα στην Τουρκία – ως σύμβολο της Γαλατάσαράι, αλλά και στην Ιταλία και την Αγγλία, έμελε να ζήσει μια πραγματική τραγωδία με πρωταγωνιστή τον ίδιο αλλά και τον άλλοτε φίλο και κουμπάρο του (μάρτυρας στον γάμο), Ταγίπ Ερντογάν.
Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στην Τουρκία είναι αυτή από τον γάμο του Σουκούρ κι αυτό γιατί οι δύο μάρτυρες είναι ο τότε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ταγίπ Ερντογάν και ο πνευματικός του καθοδηγητής, Φετουλάχ Γκιουλέν. Τότε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα που θα ακολουθούσε.
sukur hakan gamos
Ο γάμος του ποδοσφαιρικού ήρωας μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από την τουρκική τηλεόραση, ενώ προσκεκλημένη ήταν και η τότε πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ. Από εκεί και πέρα όμως η ζωή αλλά και ο Ερντογάν έπαιξαν ένα σκληρό παιχνίδι με πολλά «φάουλ» στον Σουκούρ.
Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ηλικία των 36 ετών, εργάστηκε ως σύμβουλος στο TRT και μετά στράφηκε στην πολιτική. Ο πρώτος του γάμος είχε ήδη καταστραφεί και το 1999 η πρώην γυναίκα του είχε βρει τραγικό θάνατο στον σεισμό της Πόλης. Ο Σουκούρ επιχείρησε να επανέλθει μετά από αυτά τα πλήγματα ξαναπαντρεύτηκε, απέκτησε τρία παιδιά και εξελέγη βουλευτής Κωνσταντινούπολης το 2011 με το κόμμα AKP (κόμμα του Ερντογάν) ωστόσο παρέμενε πιστός στον Γκιουλέν κάτι που γνώριζε καλά ο Σουλτάνος.
Όταν το 2013 η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα θρησκευτικά σχολεία που λειτουργούσε η οργάνωση του Γκιουλέν, ο Σουκούρ παραιτήθηκε από το AKP και έγινε ανεξάρτητος βουλευτής. Είναι προφανές ωστόσο πως δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε την οργή του Σουλτάνου. Είχε ήδη μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη καθώς φέρεται να είχε πει μπροστά σε ακροατήριο πανεπιστημίου: «Είμαι Αλβανός, άρα δεν είμαι Τούρκος». Ήταν γνωστό άλλωστε πως ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Πρίστινα του Κοσόβου και από εκεί αντλούσε την καταγωγή του.
Το 2016 ο Σουκούρ κατηγορήθηκε ότι πρόσβαλε τον Πρόεδρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δικάστηκε ερήμην τον Ιούνιο του ίδιου έτους και παρά το γεγονός ότι επέμεινε πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει τον Πρόεδρο, οι δικαστές απεφάνθησαν πως τα tweets είχαν ξεκάθαρη σχέση με τον Ερντογάν.
sukur hakan feto
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2016, που αποδόθηκε στους Γκιουλενιστές, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Σουκούρ. Οι εισαγγελείς θεώρησαν ότι έχει σχέση με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Ο Σουκούρ είχε την ευκαιρία να απαρνηθεί τον Γκιουλέν και να αποκτήσει την ελευθερία και την ασφάλειά του, αλλά δεν το έκανε.
Ο πατέρας του Σουκούρ συνελήφθη μέσα στο τέμενος του Ανταπαζάρι. Κατηγορήθηκαν και οι δύο ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα οικονομικά και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεσμεύτηκαν. Ο Σουκούρ κατάφερε να δραπετεύσει στις ΗΠΑ και ξέρει πως εάν ποτέ επιστρέψει στην Τουρκία θα καταδικαστεί σε ισόβια ή ακόμα και σε θάνατο.
Ο ίδιος δεν θα ξαναδεί τον πατέρα του αφού τον Ιούνιο του 2017 έγινε γνωστό ότι πέθανε από καρκίνο μέσα στις φυλακές.
Ο Σουκούρ παραμένει στην εξορία, γεμάτος από μνήμες της λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας ωστόσο ξέρει πως ο Ερντογάν κατάφερε να αμαυρώσει το όνομά του, που κάποτε βρισκόταν στα χείλη κάθε Τούρκου φιλάθλου.
Ρεπορτάζ: MIgnatiou.Com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ