Αιγύπτιοι εργάτες και τεχνικοί εργάζονται εκτελώντας με χειρουργική ακρίβεια και μεγάλη προσοχή τις κινήσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού θησαυρού της Αιγύπτου. Αποκαθιστούν ένα γιγαντιαίο γρανιτένιο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή ΙΙ στο αίθριο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM), κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.
Το άγαλμα δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια στη Γκίζα. Μετακινήθηκε το 1955 στην πλατεία Bab al-Hadid κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου, σήμερα γνωστή ως πλατεία Ραμσή. Το 2006, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Farouk Hosni αποφάσισε να μετακινήσει το άγαλμα από την πλατεία για να το προστατεύσει από τη ρύπανση.
Μετά την αποκατάσταση, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ο γιγαντιαίος Φαραώ θα μετακινηθεί στον τελικό χώρο ανάπαυσης στο αίθριο του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.
Ήδη στο χώρο έχουν τοποθετηθεί και άλλοι θησαυροί όπως η 17 τόνων στήλη του βασιλιά Merneptah. Συνολικά το μουσείο θα φιλοξενήσει πάνω από 100.000 θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά το άγαλμα του Φαραώ θεωρείται πως θα γίνει ο «σταρ» των εκθεμάτων.
Το μουσείο χαρακτηρίζεται ως στολίδι για την Αίγυπτο η οποία ελπίζει ότι το νέο, μεγαλοπρεπές ίδρυμα θα προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες που αποτελούν έναν κρίσιμο πυλώνα της οικονομίας που γνωρίζει ύφεση τα τελευταία χρόνια. Με τις πυραμίδες της Γκίζα ορατές σε απόσταση, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται στα περίχωρα του Καΐρου.
Πολλά από τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν εδώ από το παλιό αιγυπτιακό μουσείο στο κεντρικό Κάιρο, περίπου 14 μίλια μακριά. Το μουσείο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, αλλά και ένα από τα ακριβότερα καθώς το κόστος του λέγεται πως έφτασε το 1 δισ. δολάρια.
[lifo.gr]