Οι αθάνατοι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 μαρτύρησαν ηρωικά και κατέθεσαν τη νιότη τους στα ιερά θυσιαστήρια, υπερασπιζόμενοι τη γη που τους γέννησε και τους έθρεψε με την ιστορία, τους αγώνες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ελληνικού Έθνους.

img 8794ΟΜΙΛΙΑ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

1955-1959 ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Έλληνα αγωνιστή και ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

 

Είμαστε εδώ με τους συγγενείς του ηρωομάρτυρα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και δέος που καλούμαι να τιμήσω τη μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ηρωικού τέκνου της Ελλάδας και της Κύπρου, που η δράση του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και η υπερήφανη στάση του μπροστά στον θάνατο έδειξε το μεγαλείο της Ελλάδος, το μεγαλείο των Κυπρίων Αγωνιστών.

 

Αυτών των Αγωνιστών που γαλουχήθηκαν με τις ιερές παρακαταθήκες του Έθνους και των προγόνων μας και εμπνέουν όλους μας με την αυτοθυσία τους. Οι αθάνατοι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 μαρτύρησαν ηρωικά και κατέθεσαν τη νιότη τους στα ιερά θυσιαστήρια, υπερασπιζόμενοι τη γη που τους γέννησε και τους έθρεψε με την ιστορία, τους αγώνες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ελληνικού Έθνους.

 

Ο Ευαγόρας και όλοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 μας οδηγούν στο αύριο γιατί ένα Έθνος το οποίο δεν τιμά την ιστορία του, ένα Έθνος που ξεχνά τους ήρωες του είναι ένα Έθνος νεκρό.

 

Οι Έλληνες, λοιπόν, είμαστε όλοι σήμερα εδώ, στη μαρτυρική Κύπρο για να τιμήσουμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ιδιαίτερα σήμερα όπου την ώρα που γίνεται αυτό το μνημόσυνο ένας Έλληνας αξιωματικός και ένας Έλληνας υπαξιωματικός βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

 

Ξέρω ότι είστε όλοι μαζί τους, γιατί ο Ελληνισμός έχει συνέχεια, πάντοτε υπάρχουν «Ευαγόρες» που γεννούν άλλους «Ευαγόρες» και έτσι το Έθνος μπόρεσε να αντέξει 400 χρόνια σκλαβιά.

 

Αυτό το Έθνος δεν μπορεί ποτέ να σκλαβωθεί, δεν μπορεί ποτέ να γονατίσει, δεν μπορεί ποτέ να παραδοθεί, δεν μπορεί ποτέ να αφανισθεί. 

 

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης διέθετε περίσσεια αγάπη για την Πατρίδα, ανήκε στον ανθό του Κυπριακού Ελληνισμού και έζησε με απόλυτη συνείδηση της αναγκαιότητας του μαρτυρίου του για τη λευτεριά.

 

Ενεγράφη δε, στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού και της Κύπρου και το ότι θυσιάστηκε τόσο νέος συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικά φάρο τόλμης και παλικαριάς για τη νεολαία μας, για τα παιδιά μας. Ήταν μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές ζωντανό παράδειγμα της ανίκητης ελληνικής ψυχής του Κυπριακού λαού.

 

Όσο είμαστε νέοι δεν κατανοούμε πολλές φορές τι σημαίνει ένας δεκαοκτάχρονος να αποφασίσει να δώσει τη ζωή του. Όταν όμως αποκτά κανείς οικογένεια και παιδιά και όταν τα δικά του παιδιά φτάνουν στην ηλικία του Ευαγόρα τότε καταλαβαίνει πολύ καλύτερα τι σημαίνει το παράδειγμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

 

Οι ήρωες όμως ποτέ δεν χάνονται στη λήθη. Τους συντροφεύει η ιστορία και η δόξα τους. Η θυσία τους φωτίζει τις επόμενες γενιές, για την προάσπιση υψηλών ιδανικών. Γιατί όπως έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς «Του Αντρειωμένου ο Θάνατος, Θάνατος δεν λογιέται».

 

Αυτοί ήταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959. Αυτοί που θυμίζουν σε όλους μας, ότι  η Ελευθερία της Πατρίδας δεν είναι μεταφυσική έννοια, άπιαστη, άυλη και υποθετική, αλλά απαιτεί θυσίες, όπως αυτή του ηρωομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που τιμούμε σήμερα.

 

Μας δίνει όμως και ένα άλλο μήνυμα: το μήνυμα της ενότητας του Ελληνισμού.

 

Ο Ελληνισμός όποτε ενώθηκε, όποτε έγινε μια γροθιά, όποτε μπήκαν στο πλάι τα «εγώ» και έμεινε το «εμείς», τότε ακριβώς νικήσαμε. Άρα καθήκον όλων μας και ιδίως ημών είναι να ενώνουμε τον ελληνικό λαό.

 

Έχουμε τη δυνατότητα στις δημοκρατίες, όταν νικάμε, να τσακωθούμε ξανά εκατό φορές, αλλά έχουμε την υποχρέωση όταν το Έθνος κινδυνεύει να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αγαπημένοι και παράλληλα να μην παραβιάζουμε την ιστορία της χώρας. 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Θεωρώ ότι ένα μεγάλο λάθος που κάναμε τόσα χρόνια με το Κυπριακό ήταν ακριβώς ότι προσπαθήσαμε πολλές φορές να σηκώσουμε το χαλί και να βάλουμε από κάτω ολόκληρες πτυχές της ιστορίας προκειμένου να μην παρεξηγηθούν κάποιοι.

 

Μία από τις πρώτες υποσχέσεις που έδωσα όταν ανέλαβα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνα – μαζί με τον παριστάμενο τέως Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία – ήταν ότι θα σηκώσουμε το χαλί και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το συνεχίσουμε και με τον σημερινό Υπουργό Άμυνας

 

Θα σηκώσουμε το χαλί, για να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη των ηρώων, γιατί αυτό δίδαξε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

 

Βλέπω εδώ τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και οφείλω να τους ζητήσω ένα μεγάλο «συγγνώμη» για ό,τι έγινε μέχρι σήμερα. Γιατί και εκείνοι οι οποίοι έπεσαν στην Κύπρο το 1974, για κάποιους δεν έπεσαν σε μία εμπόλεμη περίοδο. Για κάποιους έπεσαν σε ένα, όπως το περιέγραφε εγχειρίδιο της μεγάλης συμμαχίας, «exercise under permission». Αυτό είναι ψέμα. Έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία. Έπεσαν μαχόμενοι για την Ελλάδα, όπως έπεσαν όλοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

 

Μετά την προσπάθεια που κάναμε με την Κυβέρνηση, την οποία συνεχίζουμε, να φέρουμε πίσω όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την πατρίδα – και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που πλέον θα γίνει ένα πολύ μεγάλο μνημείο μετά και από τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε το NORATLAS, να κάνουμε ταυτοποίηση των ηρώων, να ξεθάψουμε την ιστορία που κάποιοι προσπάθησαν με μπουλντόζες να την κλείσουν άρον άρον – ελπίζω ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να έχουμε κοντά μας- και θα το κάνει αυτό η Πολεμική Αεροπορία – όλους τους επιζώντες από την Επιχείρηση «ΝΙΚΗ» που θα έρθουν επιτέλους στην Κύπρο.

 

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και το ελπιδοφόρο όραμα όλων και μοναδικός στόχος είναι η βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη πάντα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς.

 

Τελικά, λύση του Κυπριακού θα είναι η λειτουργία του Απόστολου Ανδρέα, θα είναι η ελευθερία της Κύπρου, θα είναι η πραγματική λευτεριά όπως τη φαντάστηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 1955-1959, όπως την περιέγραψε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Και βεβαίως, αυτό θα γίνει όταν το έθνος είναι ενωμένο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της Ελλάδος, είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κυπριακή Κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και στον Κυπριακό Ελληνισμό.

 

Είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε όλοι εδώ και για κανέναν η Κύπρος δεν είναι μακριά. Αυτοί οι οποίοι κάποια στιγμή τόλμησαν να πουν ότι η Κύπρος είναι μακριά έχουν περιθωριοποιηθεί από την ίδια την ιστορία.

 

Αυτή την περίοδο, η Τουρκία και πάλι εκτρέπεται, προκαλεί και συμπεριφέρεται με αλαζονεία, προσβάλλοντας το διεθνές δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα.

 

Ως ιερή υποχρέωση στους «Μάρτυρες» που έχουν χύσει το αίμα τους σε κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

 

Γιατί η μεγάλη επιτυχία της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε στο αύριο.

 

Διαμορφώνουμε με σκληρή δουλειά έναν άξονα σταθερότητας που αρχίζει από την Ελλάδα και την Κύπρο και επεκτείνεται βόρεια προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και νότια προς το Ισραήλ, την Αίγυπτο , την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτός ο άξονας σταθερότητας έχει ως κέντρο τις δύο χώρες του Ελληνισμού. Αυτό είναι ουσιαστικά η εγγύηση για το αύριο, παράλληλα με την ενεργοποίηση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων.

 

Η Μεσόγειος φλέγεται. Έχουν καταλάβει πλέον όλοι στον παγκόσμιο χάρτη ότι για να υπάρξει σταθερότητα πρέπει να στηριχθούν και να στηρίξουν τον ελληνισμό της Κύπρου και της μητροπολιτικής Ελλάδος. Να δημιουργηθεί εκείνο το τόξο που θα μπορέσει ακόμα μια φορά να κάνει ανάσχεση των ροών προς τη Δύση που στο παρελθόν τις αντιμετωπίσαμε στη Σαλαμίνα, στο Μαραθώνα και τώρα πια σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Για τους ένδοξους και αθάνατους ήρωες που τιμούμε παντοτινά ως Έθνος, αξίζει έπαινος. Αλλά αξίζει έπαινος και στον Κυπριακό λαό που διατηρεί άσβεστη την μνήμη και δεν ξεχνά ως Έθνος. Πρέπει συνεχώς να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την πορεία της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης.

 

Εδώ όλοι μας υποκλινόμαστε μπροστά στον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Γι’ αυτό και με ανάμεικτα αισθήματα υπερηφάνειας, συγκίνησης και τιμής θέλω να σας δηλώσω:

 

Ευαγόρα Παλληκαρίδη,

 

Δεν έφυγες ποτέ από κοντά μας. Είσαι πάντα παρών μέσα στην καρδιά μας και την προσευχή μας. Είσαι οδηγός και ηθική παρακαταθήκη για τον Ελληνισμό, που νιώθει ευγνωμοσύνη και απέραντη υπερηφάνεια για το έπος της ΕΟΚΑ 1955-1959.

 

Επέλεξες τον θάνατο αντί της νιότης, όταν σε κάλεσε η Πατρίδα στο βωμό του καθήκοντος.

 

Υπερασπίστηκες «άχρι θανάτου», τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

 

Σε βεβαιώνουμε πως κάνουμε το παν για να διαφυλάττουμε τις Μεγάλες Αξίες και τα Ιδανικά που εσύ υπηρέτησες, που είναι τόσο άφθαρτα και αιώνια όσο η ίδια η Πατρίδα.

 

Κλείνοντας, θέλω με την άδειά σας, Σεβασμιότατε, να ευχηθώ ο Παντοδύναμος Θεός, η Υπέρμαχος Στρατηγός να βρίσκονται δίπλα στον Κυπριακό Ελληνισμό, να ευοδωθούν οι προσδοκίες όλων για μια ενωμένη μια ελεύθερη Κύπρο, έναν ενωμένο Ελληνισμό. Έναν Ελληνισμό που επιτέλους μετά από χρόνια σκλαβιάς, μαχών και ανασφάλειας, θα μπορέσει να ζήσει την ευημερία, υπηρετώντας με τις αξίες τις οποίες δίδαξε σε όλο τον κόσμο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ