18/05/2021

Πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

988e2686 6807 4317 8e61 132b6ccf7b7aΤο ταξίδι του προς το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησε σήμερα το πρωί το Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, το πλοίο που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα στο Λαύριο πραγματοποιώντας εργασίες στον εξοπλισμό του, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.
Το δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το Med Surveyor, που επίσης έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του τεμαχίου 10 βρίσκεται ακόμα ανοικτά της Χάιφα.
Τα δύο πλοία έχουν ναυλωθεί από την ExxonMobil και Qatar Petroleum για να εντοπίσουν με τον εξοπλισμό που φέρουν τους στόχους όπου το τρυπάνι θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο δύο ερευνητικές γεωτρήσεις.
Στην Κύπρο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές προεργασίες προκειμένου τα δύο πλοία να προσεγγίσουν τον τελικό τους προορισμό και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους. Η περιοχή ερευνών είναι ήδη δεσμευμένη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως μάλιστα τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική NAVTEX δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς.
Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισαν περαιτέρω πως δεν πρόκειται για ανανέωση προηγούμενης τουρκικής NAVTEX και αντι- NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.
news247.gr
 
infiltr8or

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ