6/05/2021

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

festival documantary salonika
Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών (The Distant Barking of Dogs) του Δανού Σίμον Λέρεν Βίλμοντ είναι ο …τριπλός νικητής του 20ού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωσε τρία μεγάλα βραβεία: Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

.
https://youtu.be/YV6pDga8FfM
.
Η κριτική επιτροπής της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από τους: Άνικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου/δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ), Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων/παραγωγό, (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα).
Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής επετειακής διοργάνωσης έχουν ως εξής:
Ειδικό βραβείο της επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μπαρονέζα σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και Μετεωρίτες σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία).
Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: Μετέωροι σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και Η τελευταία καρέκλα 1&2 σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).
Τα Βραβεία Κοινού Fischer 2018: Για ταινία άνω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή –«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»– στο ντοκιμαντέρ Πατέρες και γιοι σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).
Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50΄, για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ζωγραφίζοντας… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).
Βραβεία ΕΡΤ (απονέμει φέτος δύο βραβεία): Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).
https://youtu.be/MO8WNKgMzBI
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ στο project Riders of Destiny σε σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία).
Βραβεία ΕΚΚ: Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του ελληνικού προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ Η φωνή του Αντώνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα), ενώ το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress, στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, συμπαραγωγή: Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).
Το Βραβεία Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»: Στο ντοκιμαντέρ Αρκεί να μην είναι πόρνη σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία), ενώ ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).
Βραβείο WWF: Στο ντοκιμαντέρ Ευχαριστούμε για τη βροχή σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).
Βραβεία Fipresci (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) και σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ταινίας Πατρίδα από μάρμαρο σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα).
Η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).
Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης: Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).
http://www.pontos-news.gr/article/176380/ta-vraveia-toy-20oy-festival-ntokimanter-thessalonikis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ