Γλαύκωμα, ο σιωπηλός «φονιάς της όρασης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πρόκειται για μια χρόνια εξελικτική πάθηση του ματιού που συνοδεύεται από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και αποτελεί παγκοσμίως τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης. Το γλαύκωμα, το οποίο στα πρώτα στάδια είναι ασυμπτωματικό, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως σιωπηλός «φονιάς της όρασης».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 2020 οι γλαυκωματικοί ασθενείς θα είναι πάνω από 80 εκατ. από 60,5 εκατ. που ήταν το 2010.
Παρά το γεγονός ότι αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτό να ανατραπούν οι καταστροφικές για την όραση συνέπειες του γλαυκώματος, οι μισοί και παραπάνω ασθενείς παγκοσμίως δεν γνωρίζουν την πάθησή τους. Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως εξηγεί o χειρουργός οφθαλμίατρος Θάνος Σουσούρας, το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο.
«Το οπτικό νεύρο είναι το “καλώδιο” που ενώνει τον οφθαλμό με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν προκληθεί βλάβη σε ένα σύνολο ινών του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα, το αποτέλεσμα είναι απώλεια όρασης. Οι νευρικές ίνες που καταστράφηκαν δυστυχώς δεν αναγεννιούνται και το τμήμα του οπτικού πεδίου στο οποίο ελαττώθηκε ή χάθηκε η όραση δεν επανέρχεται», σημειώνει ο ειδικός στην παθολογία του αμφιβληστροειδούς.
Ακόμα, τονίζει ότι η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης στο οπτικό νεύρο που συνήθως συνοδεύει το γλαύκωμα εξαιτίας της αδυναμίας απαγωγής του υδατοειδούς υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του ματιού, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης ή και ολική τύφλωση.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό, τα έντονα διαθλαστικά προβλήματα, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες, ο διαβήτης, το ιστορικό τραύματος ή φλεγμονής του οφθαλμού, οι λεπτοί κερατοειδείς και η μακροχρόνια χρήση κορτιζονούχων.
Θάνος Σουσούρας: Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του γλαυκώματος, τόσο περισσότερη όραση μπορεί να διατηρηθεί.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη θα κάνει δωρεάν εξέταση για το γλαύκωμα το Σάββατο 17 Μαρτίου, από τις 10:00 έως τις 14:00 (Βασ. Όλγας 196 και Πλούτωνος 27), και μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
[pontos-news.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ