Νέο «ύποπτο θάνατο» Ρώσου επιχειρηματία ερευνούν οι βρετανικές αρχές μετά τη δολοφονία του διπλού πράκτορα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3a40fac2 eb74 4924 a249 ac949e490509Ο θάνατος ενός Ρώσου επιχειρηματία, στενού συνεργάτη του Μπορίς Μπερεζόφσκι, έρχεται να προσθέσει νέα ένταση στις ρωσοβρετανικές σχέσεις, μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροπαραλυτική ουσία εις βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ. Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Νικολάι Γκλουσκόφ πέθανε «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες» και την υπόθεση του θανάτου του ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που εξετάζει όλες τις επαφές του Ρώσου επιχειρηματία.
Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, «το αντιτρομοκρατικό τμήμα της αστυνομίας της πρωτεύουσας έχει αναλάβει την έρευνα για λόγους προφύλαξης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επαφές που είχε ο συγκεκριμένος άνθρωπος». Ωστόσο, διευκρίνισε, προς το παρόν δεν συνδέει το γεγονός με την υπόθεση Σκριπάλ.
Ο Γκλουσκόφ πέθανε το βράδυ της Δευτέρας και τη σορό του εντόπισαν συγγενείς του. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ και πρακτορείο TASS στον λαιμό του επιχειρηματία υπήρχαν σημάδια ασφυξίας, αλλά ακόμη παραμένει ασαφές αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια.
Ο 69χρονος Γκλουσκόφ ήταν πρώην υποδιευθυντής της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT και είχε συνεργαστεί στενά με τον Ρώσο ολιγάρχη και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος επίσης φέρεται να πέθανε υπό ύποπτες συνθήκες το 2013. Ο Γκλουσκόφ ήταν μεταξύ των ανθρώπων που υποστήριζαν ότι ο ολιγάρχης δεν μπορεί να έχει πεθάνει από φυσικά αίτια και ότι κάτι «περίεργο» είχε συμβεί.
To 2000 συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε χρήματα της AEROFLOT και καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων που απόκτησε με τρόπο παράνομο. Το 2004 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τριών μηνών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε εκτίσει την ποινή αυτή όντας κρατούμενος. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Βρετανία, όπου του χορηγήθηκε το 2010 πολιτικό άσυλο, ενώ τον Μάρτιο του 2017 δικαστήριο της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε κάθειρξη 8 ετών για υπεξαίρεση των χρημάτων της AEROFLOT τη δεκαετία του 1990.
Επίσης, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ρώσους, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα εγκλήματα. Η Ρωσία είχε ζητήσει την έκδοσή του το 2015, με την κατηγορία της διάπραξης «σειράς οικονομικών εγκλημάτων σε ρωσικό έδαφος», αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ.
efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ