«Εξαφανίστηκαν» 106.740 όπλα στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

opla1
Ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία για τα 106.740 όπλα που «εξαφανίστηκαν» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Όπως αναφέρει η αραβική ιστοσελίδα Αl Μonitor, βάσει της ετήσιας έκθεσης του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών του 2017, που κυκλοφόρησε στα τέλη Φεβρουαρίου, 2.198,774 άτομα έχασαν τις πινακίδες των οχημάτων τους, τις άδειες όπλων και επαγγελματικές τους ταυτότητες το περασμένο έτος, ενώ 106,740 όπλα καταγράφηκαν είτε ως χαμένα είτε ως κλεμμένα.
Η είδηση σχετικά με τον τεράστιο αριθμό όπλων που λείπουν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες, αφού πληθαίνουν οι φήμες για διάδοση όπλων χωρίς άδεια και για πώλησή τους μέσω διαδικτύου, ενώ πυροδότησαν νέα συζήτηση για τα όπλα που αγνοούνται από στρατιώτες και αστυνομικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στην έκθεσή του για το 2014, το Υπουργείο Εσωτερικών υπολόγιζε τον αριθμό των χαμένων ή κλεμμένων όπλων στα 14,682, ενώ ο αριθμός των χαμένων ή κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας ανερχόταν μόνο σε 3,037. Στην έκθεσή του για το 2015, ο αριθμός των χαμένων ή κλεμμένων όπλων αυξήθηκε κατά 500% σε 91,120, ενώ ο αριθμός των χαμένων ή κλεμμένων πινακίδων σημείωσε άνοδο 703,749. Στην έκθεση για το 2016, το έτος της απόπειρας πραξικοπήματος, τα χαμένα ή κλεμμένα όπλα αυξήθηκαν περαιτέρω, σε 107,628, ενώ οι απώλειες ή κλοπές πινακίδων άγγιξαν τις 900,383.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τη νύχτα του πραξικοπήματος, οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους με τσεκούρια έκλεψαν όπλα στρατιωτών, ενώ κάποιοι στρατιώτες παραδόθηκαν και τους τα παρέδωσαν οικειοθελώς. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα όπλα διανεμήθηκαν σε πολίτες από τις αποθήκες της αστυνομίας.
Πέρυσι, μια νομική υπόθεση που αφορούσε δολοφονία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κοντά στην Άγκυρα, απέδειξε ότι ο ύποπτος είχε χρησιμοποιήσει ένα MP5, ένα πυροβόλο όπλο που ανήκε στην αστυνομία. Ο ύποπτος κατέθεσε ότι είχε πάρει το όπλο τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν διανεμήθηκαν όπλα από φορτηγό έξω από την αστυνομική έδρα στην Άγκυρα.
Η Κυβέρνηση Ερντογάν παραδέχθηκε ότι εκείνο το βράδυ διανεμήθηκαν βιαστικά όπλα, ωστόσο ανακοίνωσε ότι πολλά από αυτά έχουν συλλεχθεί. Ωστόσο, λέγεται ότι πολλά όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά, εξακολουθούν να λείπουν και να αναζητούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά από τη δημόσια κατακραυγή και τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για μια εξήγηση, το Υπουργείο Εσωτερικών -με δήλωση στο tweeter- ανέφερε πως ο αριθμός στην έκθεση του 2017 αντιπροσώπευε τον συνολικό αριθμό των όπλων που αναφέρθηκαν ως χαμένα ή κλαπέντα από το 1944. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το γιατί ο συνολικός αριθμός των χαμένων και κλεμμένων όπλων έφτασε τα 100,000 τα τελευταία τρία χρόνια, αφού παρέμεναν κάτω από 15,000 για τις επτά δεκαετίες, μέχρι το 2014.
Ο Υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Καντίλι επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο ότι οι Αρχές Ασφαλείας, καθώς και οι δικαστικές αρχές, εξακολουθούσαν να αναζητούν πυροβόλα όπλα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το πού θα μπορούσαν να είναι τα περισσότερα από τα 106,000 όπλα που λείπουν. Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο όπλα που αναφέρθηκαν ως απώλεια ή κλοπή στις Αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.
[sigmalive.com]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ