Την ανάκληση των διαπιστεύσεων για επτά μέλη της αντιπροσωπίας της Ρωσίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στολτενμπέργκ. Ακόμα, δεν θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για τρία ακόμα άτομα.
Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνει τον μέγιστο αριθμό των μελών της ρωσικής αποστολής στα 20 άτομα από 30 που είναι σήμερα.
«Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι φυσικά αυτό που προκάλεσε όλες αυτές τις αντιδράσεις ήταν μεν η επίθεση στο Σολσμπερι, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια συνεχιζόμενη απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Ρωσίας: είδαμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, έχουμε δει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, έχουμε δει υβριδικές τακτικές και την πρόθεση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στους γείτονές της», είπε ο Στόλτενμπεργκ
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Συμμαχίας και των μελών της προς την Ρωσία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αλλάζει η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα και παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
https://youtu.be/k-YLHMEfWco
.
Επιφυλάξεις από Ελλάδα και Κύπρο για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών…
Επιφυλακτική στάση τηρεί η Αθήνα απέναντι στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών στις οποίες προχωρούν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Από τη μία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και από την άλλη οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία, φαίνεται να έχουν φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση.
«H Ελλάδα και η Κύπρος παραδοσιακά έχουν πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία, με σκαμπανεβάσματα φυσικά, οι σχέσεις δεν είναι πάντα χωρίς προβλήματα. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με την αρχή της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες που συχνά ζητούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μάλιστα πρόσφατα μετά τις τουρκικές ενέργειες, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητήθηκε αλληλεγγύη και δόθηκε» λέει ο Δρ. Θάνος Ντόκος, διευθυντής της ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές το θέμα των δύο στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία πιθανότατα επηρεάζει τη στάση της Αθήνας.
Η Λευκωσία πήρε ήδη θέση ανακοινώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.
«Είναι λογικό να μη θέλει (η Κύπρος) να διαταράξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, μία χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέχρι τώρα έχει σταθερή στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι έχει να κάνει με τη διευθέτηση του Κυπριακού» τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
https://youtu.be/hOZdo3lGGJ0
euronews