Ποινικές διώξεις για το… ριφιφί εκ των έσω στην Εθνική Τράπεζα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ccc8212e 4526 45d6 bdd6 04ad01e049b7

Υπάλληλοι με… μακριά χέρια στις θυρίδες της Εθνικής; Μοιάζει απίστευτο, αλλά εκεί φαίνεται ότι οδήγησαν οι πολυετείς έρευνες της οικονομικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, που ξετίναξε μία από τις πιο παράξενες και εξαιρετικά σπάνιες υποθέσεις κλοπής πολύτιμων αντικειμένων παγκοσμίως από τραπεζικές θυρίδες.

Για την υπόθεση αυτή ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης άσκησε ήδη ποινική δίωξη για υπεξαίρεση από εντολοδόχο σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος πρώην διευθυντών, υποδιευθυντών και αρμόδιων υπαλλήλων που υπηρέτησαν στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη κατά την πενταετία 2011-2016. Η όλη ζημιά φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη μήνυση για την υπόθεση αυτή κατατέθηκε το 2012 και ακολούθησαν αρκετές ακόμη ώς το 2016, από πελάτες της τράπεζας που διατηρούν θυρίδες στο κατάστημα επί της Ιωνος Δραγούμη, υποστηρίζοντας ότι μέσα από αυτό «χάθηκαν» μυστηριωδώς μικροί θησαυροί, που αποτελούσαν «οικογενειακά κειμήλια και κόπους μιας ζωής».
Η υπόθεση μπήκε αμέσως στο μικροσκόπιο της αστυνομίας χωρίς όμως τη «θερμή» συνεργασία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όπως καταγγέλλουν κάποια από τα θύματα. Γεγονός είναι ότι έχει ισχυρή δόση μυστηρίου, αφού η παραβίαση τραπεζικών θυρίδων είναι κάτι που στους τραπεζικούς κύκλους αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας. Αλλωστε και η αστυνομική έρευνα χρειάστηκε σχεδόν μια πενταετία για να ολοκληρωθεί και να σταλεί στον εισαγγελέα. Να, όμως, που η παραβίαση φαίνεται ότι συνέβη και μάλιστα επανειλημμένα στο συγκεκριμένο κατάστημα της Εθνικής.
Την άκρη του νήματος βρήκε ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, που όπως υποστηρίζει έπεσε θύμα κλοπής την περίοδο των Χριστουγέννων του 2012. Ο,τι είχε στη θυρίδα που επί χρόνια διατηρούσε στο συγκεκριμένο κατάστημα της τράπεζας «έκανε φτερά». Σύμφωνα με τον ίδιο, αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής -και όχι μόνο- αξίας εξαφανίστηκαν. Μέσα στη θυρίδα του βρήκε μόνο δυο-τρία κοσμήματα που οι δράστες φαίνεται ότι απαξίωσαν.
Ο άνθρωπος νόμιζε στην αρχή ότι αποτελούσε μεμονωμένο περιστατικό και για πολύ καιρό φέρεται ότι προσπαθούσε να συλλέξει στοιχεία από την τράπεζα που, κατά τα λεγόμενά του, δεν έδειχνε ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας. «Για παράδειγμα, με τον δικηγόρο μου ζητούσαμε τα βίντεο της εισόδου-εξόδου από τον θάλαμο των θυρίδων και δεν μας τα έδιναν. Αντιθέτως, μου έκαναν προσβλητικές ερωτήσεις για τη σύζυγό μου, για καζίνο και τέτοια…», λέει στην «Εφ.Συν.».
Συμπτωματικά, μέσω τυχαίου περιστατικού, ο γιατρός πληροφορήθηκε και για δεύτερη υπόθεση. Το γεγονός δημοσιεύτηκε σε τοπική οικονομική ιστοσελίδα και ξαφνικά προέκυψαν κι άλλοι… Ανάμεσά τους, γιατροί, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι. Τα θύματα που έχουν βρεθεί είναι σήμερα περισσότερα από δέκα.
Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε τότε σε συνταξιούχο επιθεωρητή της Τραπέζης της Ελλάδος και σε στέλεχος του τμήματος της Εθνικής Τράπεζας που ασχολείται με τις απάτες. Εχοντας πληροφορηθεί τα… μυστηριώδη κρούσματα, και οι δύο συμφώνησαν ότι θα έστρεφαν τις έρευνες «προς τα μέσα». Για την υπόθεση ρωτήθηκε και η Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2014. Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα των πελατών και δεν απάντησε.

Τα αστικά δικαστήριαφ

Στο μεταξύ, τα αστικά δικαστήρια άρχισαν να εκδίδουν αποφάσεις που δικαιώνουν τα θύματα. Το 2016 το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης για την εξαφάνιση ενός μικρού θησαυρού από το θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας στην Ιωνος Δραγούμη.
Με την υπ’ αριθμόν 4211/2016 απόφασή του, δικαίωσε ιδιοκτήτες θυρίδας υποχρεώνοντας την τράπεζα να πληρώσει συνολικό χρηματικό ποσό 121 χιλιάδων ευρώ για κάτι παραπάνω από 118 κοσμήματα, χρυσά νομίσματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η απώλεια των αντικειμένων οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και την προστασία τους.
«Η εναγόμενη έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια, που επέτρεψε να συνεχιστούν τα περιστατικά κλοπής, δεν έλαβε κανένα μέτρο να τα αποτρέψει, επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη αδιαφορία στη διερεύνηση επισταμένως όλων των περίεργων περιστατικών…», όπως αναγράφεται στην απόφαση.
Επίσης, η τράπεζα «ούτε επιδίωξε την ανεύρεση των υπαιτίων, ενώ παρέλειψε τη διενέργεια ελέγχου, επίβλεψης και γενικότερης εποπτείας των υπαλλήλων της, που θα απέτρεπε παρόμοιες ενέργειες ή τουλάχιστον θα τις περιόριζε, ενώ είχε υποχρέωση από το καταστατικό της, τον νόμο και τα συναλλακτικά ήθη να ασκεί ελέγχους στο προσωπικό, ώστε να προστατεύονται οι συναλλασσόμενοι πελάτες της», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η απόφαση.
Πηγή: efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ