Euroduplex, το διώροφο τρένο των 320 χιλιομέτρων την ώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μία νέα γενιά διώροφων τρένων έχει εισαγάγει η Alstom εδώ μερικά χρόνια (συγκεκριμένα από το 2011). Τα “Euroduplex” είναι από τα “καμάρια” του Γαλλικού Πολυεθνικού Ομίλου. Το ύψος του φτάνει τα 4,3 μέτρα, το πλάτος 2,9 μέτρα, ενώ το μήκος του τα 200 μέτρα.

Ένα γεμάτο τρένο μπορεί να μεταφέρει 509 επιβάτες (181 στην Α`θέση και 328 στην Β`θέση και με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 556 επιβάτες σε νέα τρένα που θα παραδοθούν μέχρι το 2019) και μπορεί να πιάσει μάξιμουμ ταχύτητα 320 χιλιόμετρα την ώρα.
Άλλωστε είναι ένα από τα τρένα που ανήκουν στην γνωστή οικογένεια των TGV και λειτουργούν σε Γαλλία και Μαρόκο. Το βάρος του κάθε τρένου φτάνει τους 400 τόνους και σήμερα θεωρείται από τα πλέον ασφαλή τρένα στον κόσμο.
Πρόσφατα, από τον περυσινό Ιούλιο ξεκίνησαν εμπορικά δρομολόγια στην γραμμή “Oceane Line” Παρίσι-Μπορντώ. Χάρη στην εκπληκτική τους επίδοση κάνουν την απόσταση των 600χλμ σε μόλις 2 ώρες! Τα νέα τρένα έχουν ενσωματώσει μία σειρά από καινοτομίες, τόσο στον εσωτερικό τους σχεδιασμό αλλά και τον εξοπλισμό που δημιουργούν ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας και υπηρεσιών για τους τυχερούς επιβάτες που ταξιδεύουν με αυτό.

Στο νέο Euroduplex, το διώροφο τρένο της Alstom, διαθέτει 4 θέσεις για ΑΜΕΑ, νέο σύστημα πληροφοριών για τους επιβάτες, οθόνες με πληροφορίες για το ταξίδι σε real time και χώρο για ποδήλατα. Φυσικά ως διώροφο, διαθέτει δύο επίπεδα καθισμάτων για επιβάτες με πιο τυχερούς αυτούς που κάθονται στο άνω επίπεδο και η θέα είναι σαφώς πιο ευρεία. Τα δύο επίπεδα καθισμάτων ενώνονται με μερικά σκαλιά στην αρχή και το τέλος κάθε βαγονιού.
Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η επένδυση από ξύλο και χρώματα που δημιουργούν μια πιο “ζεστή” ατμόσφαιρα. Έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους εσωτερικούς χώρους και στις νέες υπηρεσίες όπως το on-board wi-fi, εργονομικές θέσεις με ρυθμιζόμενα προσκέφαλα και στηρίγματα χεριών. Η κάθε θέση είναι εφοδιασμένη με πρίζα για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και ατομικό φως.
Στην Α`θέση μάλιστα υπάρχει μία καινοτομική “εφεύρεση” που επιτρέπει στον επιβάτη την περιστροφή μέχρι και κατά 180 μοίρες ούτως ώστε ο επιβάτης να μπορεί να γυρίζει το κάθισμα του κατά τη φορά που έχει σε κάθε ταξίδι το τρένο.
Το εντυπωσιακό αυτό τρένο κατασκευάζεται σε 8 διαφορετικά εργοστάσια στη Γαλλία και 1.500 άτομα καθημερινά ασχολούνται συνολικά στον τομέα των high-speed τρενων. Στο εργοστάσιο της πόλης La Rochelle η κατασκευή των τρένων δείχνει περίπλοκη. Από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί το κάθε κάθισμα, μέχρι τον τρόπο που θα τοποθετηθεί η καμπίνα WC, σε όλα μετράει η λεπτομέρεια.
Πρέπει όλα να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια και για αυτό το λόγο τα πάντα γίνονται με πολλαπλούς ελέγχους ασφάλειας. Είναι τόσο σχολαστικά λεπτομερής η εργασία σε κάθε σημείο του τρένου με τα υλικά να παίζουν κυρίαρχο ρόλο και από το μέταλλο μέχρι το ύφασμα που έρχονται στιγμές που το εργοστάσιο σου θυμίζει στούντιο Γαλλικής υψηλής ραπτικής, μόνο που εδώ η πασαρέλα είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και οι πελάτες είναι οι επιβάτες που κυκλοφορούν με αυτό το εξόχως εντυπωσιακό τρένο.
Αποστολή στο La Rochelle-Γαλλία
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ