Σαν σήμερα το 1924 αρχίζει η ιστορία της ΑΕΚ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

aek1924

Η ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνστατινουπόλεως ξεκίνησε να γράφεται στις 13 Απριλίου 1924, από πρόσφυγες και ξεριζωμένους που βρέθηκαν στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Αγωνιζόμενη με αξιοπρέπεια και χωρίς να της χαριστεί τίποτα, η Ένωση πανηγύρισε επιτυχίες και έγραψε λαμπρές σελίδες τόσο στην ιστορία της, όσο και σε αυτή του ελληνικού αθλητισμού. 

Η ίδρυση

Στις 13 Απριλίου 1924 μια παρέα προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη θέλησε να συνεχίσει της δραστηριότητα του συλλόγου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, προκειμένου να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας. Η ΑΕΚ ιδρύθηκε στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα.
aek1924
Μία από τις πρώτες ενδεκάδες της ΑΕΚ. Διακρίνονται οι Μπαλτάς, Δ. Μιχαηλίδης, Κεχαγιόγλου, Δημόπουλος, Κίτσος, Κ. Μιχαηλίδης, Παρασκευάς, Ιερεμιάδης. Κάτω διακρίνονται οι Ασκητόπουλος, Ιππιάδης και Μήλας. Με πολιτικά ο Απόστολος Νικολαΐδης

Οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας Πρόοδος στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα της ιστορίας της ΑΕΚ.
Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι».

katastatiko1
Το αναθεωρημένο καταστατικό της ΑΕΚ που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 27/2/1930

Πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1931 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας. Στο παλμαρέ της η ΑΕΚ έχει 11 πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977, ενώ είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων της UEFA.

aek1963
Οι πρωταθλητές 1963. Πάνω από αριστερά, οι Σεραφείδης, Κανελλόπουλος, Πετρίδης, Παπαποστόλου, Σκευοφύλαξ, Σοφιανίδης. Κάτω από αριστερά, οι Σταματιάδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Ιμπραήμ και Τσαχουρίδης

Παράλληλα, ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Γιάννης Κανάκης, ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Λάκης Νικολάου, ο Θωμάς Μαύρος, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Τόνι Σαβέφσκι και ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν ιστορία, με κορυφαία επιτεύγματα τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ: το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.
Οι περιπέτειες, ο υποβιβασμός και η αναγέννηση
Η ΑΕΚ πέρασε τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη δοκιμασία, με τον υποβιβασμό της το 2013 στη Γ’ Εθνική για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά επέστρεψε στη Super League, όπου ανήκει, και βρήκε άμεσα τον δρόμο της για τις επιτυχίες και την κατάκτηση τίτλων. Ανάλογη είναι η πορεία που ακολούθησε η ομάδα μπάσκετ, η οποία πέρασε από αρκετές περιπέτειες, αλλά επέστρεψε για να διεκδικήσει μια θέση στο υψηλότερο επίπεδο.
Πηγή
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ