Τα γκολ του Μέσι προκαλούν σεισμό… κυριολεκτικά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

messi leo1
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ένα γκολ του Lionel Messi θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό; Και όμως! Αυτό ακριβώς βρήκε μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Γήινων Επιστημών Jaume Almera, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το Camp Nou, το γήπεδο της FC Barcelona, στην οποία αγωνίζεται ο Αργεντίνος σούπερ σταρ.

Το Ινστιτούτο Γήινων Επιστημών Jaume Almera καθόρισε ότι η Γη αντιδρά σε όλα τα γκολ του Messi. Αν και οι δονήσεις δεν είναι τόσο σημαντικές, είναι παρόλα αυτά αισθητές, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.
Σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι συγγραφείς ανέλυσαν μια σειρά σημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκάλεσαν οι οπαδοί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League.
Οι περισσότεροι μίνι σεισμοί που καταγράφηκαν από το ινστιτούτο της Καταλονίας, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μεγάλων διοργανώσεων ποδοσφαίρου. Οι δονήσεις βρέθηκαν να αυξάνονται καθώς έμπαιναν τα σημαντικότερα γκολ.
“Από 80.000 έως 90.000 άτομα παρακολουθούν παιχνίδια στα οποία συμμετέχει η Μπαρτσελόνα και όταν υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη σε έναν αγώνα, οι άνθρωποι κινούνται και η κίνηση αυτή δημιουργεί δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο έδαφος και καταγράφονται περαιτέρω από τα σεισμικά όργανά μας. Μοιάζει με σεισμό, αλλά δεν είναι ουσιαστικά”, δήλωσε στο Sputnik ο Jordi Díaz, συγγραφέας του άρθρου και υπάλληλος του Ινστιτούτου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που “ταρακουνά” την καταλανική πρωτεύουσα.
Οι μουσικές συναυλίες προκαλούν επίσης δονήσεις. Ο Bruce Springsteen πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα όταν το 2016 έκανε ένα ακροατήριο 65.000 ατόμων να χορεύει στο Camp Nou στους ρυθμούς του. Η συναυλία διήρκεσε τρεις ώρες και οι δονήσεις καταγράφηκαν από τους ανιχνευτές του ινστιτούτου.
Η περίπτωση είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς η ηχογράφηση είναι μεγάλη και δείχνει πως οι ρυθμοί κάνουν τη γη να δονείται. Κάποιος μπορεί ακόμη και να καθορίσει την ακριβή στιγμή που ο μουσικός αρχίζει να τραγουδά ένα νέο τραγούδι.
Η έρευνα έχει αποδειχθεί ότι έχει μια πραγματικά πρακτική εφαρμογή. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να είναι χρήσιμα για τους ειδικούς που είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή κτηρίων και την περαιτέρω “συμπεριφορά” τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ