https://youtu.be/o_qGWtgyn90
Την πτώση της τουρκικής λίρας προσπαθεί να ανακόψει η τουρκική κυβέρνηση ενώ η χώρα βαδίζει προς την εκλογική μάχη. Η Άγκυρα επιχειρεί να αναστρέψει την κατάσταση προχωρώντας σε σειρά μέτρων, που όμως στο εξωτερικό προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Από την αρχή της χρονιάς το τουρκικό νόμισμα καταγράφει μόνιμη υποχώρηση έναντι του αμερικανικού η οποία αγγίζει σχεδόν το 20%, δηλαδή έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της.
«Υπάρχουν αυξημένα σημάδια ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σφίγγει τα λουριά στα έξοδά λειτουργίας της κι επίσης θεωρώ ότι η οικονομική πολιτική εν γένει με την κεντρική τράπεζα είναι στην προσοχή της κυβέρνησης. Και νομίζω ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να φοβούνται την έκταση της κυβερνητικής παρέμβασης στην πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Αυτός σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες, που προκάλεσε την απώλεια εδάφους για την τουρκική λίρα», υποστηρίζει ο Πίτερ Ντίξον, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank.
Οι πολίτες στην Τουρκία υφίστανται τις συνέπειες της νομισματικής κρίσης στην καθημερινότητά τους. Η επιβάρυνση στην τσέπη τους είναι σημαντική και φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
«Φυσικά και χάνουμε χρήματα. Από την στιγμή που πληρώνουμε ενοίκια σε δολάρια και διαπραγματευόμαστε με βάση τον χρυσό. Συνήθως εδώ οι τιμές των ενοικίων καθορίζονται με τις ισοτιμίες του δολαρίου και την σχέση με τον χρυσό. Το ενοίκιό μας είναι 5.000 δολάρια. Πέρσι πληρώναμε 17.000 τουρκικές λίρες και φέτος 25.000 τουρκικές λίρες. Χάσαμε πολλά χρήματα εξ αυτού», λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος.
Η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε μόνον μία μικρή, αναιμική άνοδο του τουρκικού νομίσματος, το οποίο στη συνέχεια άρχισε και πάλι να υποχωρεί δείχνοντας ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι ισχνά.