Σκοπιανό: «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι»

593fc1ac abee 4030 89b1 e656502a4f04Με αυτή τη φράση κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν οτι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. «Πρόοδος ναι, συμφωνία ακόμη όχι» προκύπτει μετα την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπου είχε δοθεί μία αισιόδοξη εικόνα. 
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, προς αποφυγήν υπερβολικά αισιόδοξων εντυπώσεων.
“Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι” προσέθετε, συνιστώντας: “Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου”.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η Αθήνα ήθελε να ξεκαθαρίσει πως παρά τη σαφή πρόοδο, ακόμη δεν έχει λήξει η διαπραγμάτευση, καθώς εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ή θα κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά θέματα ή καθόλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προϋποθέσεις μίας συμφωνίας το erga omnes και τη συνταγματική κατοχύρωση αυτού, ξεκαθαρίζοντας πολλάκις ότι δεν είναι η ονομασία το μόνο ζήτημα.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το Gorna, το Nova και το Severna όλα ώς πρώτο συνθετικό στη λέξη Μακεδονία.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος όμως θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση του νωρίτερα σήμερα με το Νίκο Κοτζιά δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση» και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
“Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Κοτζιάς.
Πηγη: news247.gr
infiltr8or

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ