Οταν το τζίνι βγήκε απ’ το μπουκάλι…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1B9E2DCD-74AA-492E-938E-CE70BF2195F0Της Αμαλίας Κάτζου
Το τζίνι βγήκε απ’ το μπουκάλι και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Η δίδυμη κρίση -πολιτική και οικονομική- που απειλεί την Ιταλία και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που απειλεί συθέμελα τη Γηραιά Ηπειρο.
Και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό, καθώς εδώ και χρόνια η Ευρώπη είχε πάρει λάθος δρόμο. Το μοντέλο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Γερμανία οδήγησε σε οικονομικό στραγγαλισμό χώρες και λαούς.
Και ήταν φυσικό επακόλουθο οι λανθασμένες πολιτικές των Ευρωπαίων ηγετών να προκαλέσουν τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα εθνικιστικά κόμματα, τα οποία προελαύνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης από τους αξιωματούχους της ΕΕ για να μην διαλυθεί το ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να μην διασωθεί και οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες.
Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με ένα υπέρογκο χρέος κι ένα σαθρό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στα ιταλικά ομόλογα. Ενδεχόμενη οικονομική και τραπεζική κρίση στη Ρώμη θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ, και θα κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να κρύψουν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι θα έχουν κάνει λάθος και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει και πάλι καταιγίδα, μόνο που τότε η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.
Εχει έρθει η ώρα για τους ηγέτες της Ευρώπης να πάρουν αποφάσεις και να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι λαοί να πιστέψουν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει κυρίως η Γερμανία να κάνει πολλά βήματα πίσω. Τα χρονικά περιθώρια για την Ευρώπη στενεύουν. Ας σταθούν οι ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 52 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3/6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ