ΥΠΕΞ: "Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Απάντηση Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000”

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000”, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε ως εξής:
«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ νωρίτερα:
“Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά στο «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, το Υπουργείο μας έκανε δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση μας για το θέμα εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που περάσαμε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στις εξηγήσεις για τις αναγκαστικές σχέσεις μεταξύ συνόρων και εδαφών. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000.
Η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον ως πραγματικές, τις καταστάσεις που η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ