Νίκος Νικολόπουλος: «Έχει ασχοληθεί ο Πιτσιλής με τον… κρυμμένο θησαυρό των 160 δις ευρώ;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι τόσα καλά κρυμμένος ο υπεράκτιος πλούτος της χώρας, ώστε να μην μπορούν να τον «αγγίξουν» οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του Κράτους;» αναρωτιέται ο Νίκος Νικολόπουλος, που κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί ποια δραστηριότητα έχει αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την φορολόγηση του «υπεράκτιου» πλούτου.
Ο Νίκος Νικολόπουλος τεκμηριώνει την παρέμβασή του, επικαλούμενος έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), που αναφέρει ότι 160 δις ευρώ πάμπλουτων Ελλήνων βρίσκονται κρυμμένα στα μεγαλύτερα Offshore κέντρα του κόσμου και δη της Ελβετίας.
Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μνημονιακή κρίση οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες νέες εκροές, είτε ιδιωτικών κεφαλαίων πλούσιων Ελλήνων, είτε ακόμη και εταιρικών κεφαλαίων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να προφυλαχθούν από τα capital controls. Εκτιμάται ότι περίπου 60 δισ. ευρώ έφυγαν σταδιακά από τη χώρα από την αρχή της κρίσης και κυρίως σε περιόδους που ο φόβος για επιστροφή της δραχμής κορυφωνόταν. Στην αγορά «ψιθυρίζεται» ότι μόνο σε δύο ελβετικές τράπεζες έχουν βρει καταφύγιο περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια, ενώ, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του ελληνικού private banking που διαχειρίζεται σήμερα περί τα 7-8 δισ. ευρώ κεφάλαια ευκατάστατων Ελλήνων που «ξέμειναν» στη χώρα, είναι μάλλον απίθανο να δούμε επιστροφή ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό».
Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογραμμίζει ότι στην Ελβετία, η οποία παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, εκτιμάται ότι βρήκε καταφύγιο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένου και μέρους των εφοπλιστικών κεφαλαίων) που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό. Πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών των ειδικών τμημάτων διαχείρισης πλούτου, τα «υπεράκτια» ελληνικά κεφάλαια ξεπερνούσαν τα 100 δις ευρώ.
Φέρνοντας το μέγα θέμα στη Βουλή, ο Νίκος Νικολόπουλος ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν έχουν  ποτέ ερωτήσει τον εκλεκτό των δανειστών και αγαπημένο της Κυβέρνησης Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, τόσα χρόνια στη καρέκλα του επικεφαλής, ποιους ελέγχους έκανε για όλα τα ανωτέρω κεφάλαια που ανέρχονται σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Boston Consulting Group (BCG) στα 160 δισ. ευρώ και τα οποία βρίσκονται… κρυμμένα στα μεγαλύτερα offshore κέντρα του κόσμου.
Τέλος, ερωτά αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να ασχοληθούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και η Αρχή καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» με τα «υπεράκτια» ελληνικά κεφάλαια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ