Η παρουσία των ιππόκαμπων στις ελληνικές θάλασσες γίνεται ολοένα και πιο σπάνια, ενώ η ρύπανση των υδάτων αναμφισβήτητα θεωρείται ένας από τους λόγους που τα θαλάσσια αυτά πλάσματα δεν επιβιώνουν πια.
Στο Στρατώνι όμως της Χαλκιδικής τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού συχνά οι δύτες αντικρίζουν στο βυθό της θάλασσας ιππόκαμπους.
Ερευνητές μάλιστα έχουν στο παρελθόν σημειώσει πως το σπάνιο θέαμα είναι κάτι που συναντάται συχνά στη Χαλκιδική και ειδικότερα στο Στρατώνι, αφού εκεί επιβιώνουν ακόμα αρκετοί.
Πρόσφατα το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε μια μοναδική φωτογραφία που φαίνεται πως απαθανάτισε δύτης που βρισκόταν εντός των υδάτων.
Ένας μικρός ιππόκαμπος στέκεται στο δάχτυλο του, ενώ εκείνος βρίσκεται στο βυθό. Η φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προκαλεί τις εντυπώσεις.
REUTERS/IDYLI TSAKIRI
Ολοένα και πιο σπάνια είναι η παρουσία του ιππόκαμπου στις ελληνικές θάλασσες.
Στην αρχαιότητα απέδιδαν στον ιππόκαμπο ιδιότητες θεραπευτικές, σήμερα το πλάσμα αυτό αποπνέει μια γοητεία.
Ο δύτης Βασίλης Μεντογιάννης σαγηνεύτηκε και με την ομάδα του τα τελευταία οκτώ χρόνια προσπαθούν να προστατέψουν μια αποκία του είδους στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.
Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ δημιούργησαν ένα υποβρύχιο πάρκο για τους ιππόκαμπους. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα στον βυθό στο οποίο έδεσαν σχοινιά, δίνοντας στα υπέροχα αυτά πλάσματα σημεία συγκράτησης.
Η τεχνητή αποκία δημιουργήθηκε όταν προέκυψε αυτή η ανάγκη μετά από μια θεομηνία το 2010 το θαλάσσιο οικοσύστημα που ζούσε ο ιππόκαμπος θάφτηκε στη λάσπη.
«Σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάτι για την περαιτέρω προστασία του, επικεντρώνεται σε μια μικρή περιοχή και μπορούμε να το πετύχουμε κρατώντας με φιλικό τρόπο τα αλιευτικά εργαλεία μακριά», αναφέρει ο κ. Βασίλης Μεντογιάννης.
Το θέαμα που προσφέρουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα συνιστά πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.
«Είναι ένα φαινόμενο μοναδικό. Όσοι έχουν καταδυθεί μαζί μας εδώ βλέποντας τους ιππόκαμπους έχουν μεγάλο ενθουσιασμό μετά την κατάδυση», λέει ο δύτης Κώστας Κατσιούλης.
Oι ιππόκαμποι σήμερα απειλούνται από τη μόλυνση των θαλασσών και την υπεραλίευση.