21/09/2021

Τώρα, καλούμαστε να διαψεύσουμε την Ιστορία που «έβγαλε βρόμα ότι ξοφλήσαμε»…

Γράφει ο Μαγια
Der Spiegel: «Αποστολή εξετελέσθη-Η Ελλάδα πεθαίνει»… Αφοπλιστική η ειλικρίνεια του έγκριτου Γερμανικού περιοδικού. Αποτυπώνει, δίχως εκπτώσεις και ωραιοποιήσεις, τη δεινή πραγματικότητα.
Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνονται, τα, κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, «ανήθικα πειράματα λιτότητας» που εφαρμόστηκαν «σε ανθρώπινα όντα», τα οποία «δεν έχουν κανένα όφελος για τη χώρα».
Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο. Εδώ δοκιμάσθηκε σε όλη της την ένταση η στρατηγική της λεηλασίας και την κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Διαλύθηκε το κοινωνικό κράτος, εκποιήθηκε το σύνολο των παραγωγικών πόρων της χώρας.
Πέφτει η αυλαία στο βρόμικο και κτηνώδες παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας από το Βερολίνο και τη διεθνή των τοκογλύφων. Και στην καθημαγμένη Ελληνική κοινωνία επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Παντού η ίδια καταθλιπτική αμηχανία.
Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε, όχι επειδή η χώρα κατάφερε να γίνει κανονική, να εξαλείψει τις παθογένειες και να τεθεί σε τροχιά ορατής ανάπτυξης, ώστε να παράξει πλούτο, αλλά γιατί θα μπορεί να ξαναδανειστεί από τις διεθνείς αγορές!
«Ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην ευρωπαϊκή ιστορία φτάνει προσωρινά σε ένα τέλος: η ελληνική κρίση χρέους. Με ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν οι φόροι. Τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται: 550.000 άνθρρωποι έχουν μεταναστεύσει από την αρχή της κρίσης και περίπου 10,7 εκατομ. άνθρωποι διαβιούν στη χώρα» σημειώνει το Der Spiegel.
Το περιοδικό παρατηρεί, επίσης, ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις η ελληνική αγορά εργασίας είναι από τις πιο απορρυθμισμένες στην ΕΕ και η ανεργία έχει ελάχιστα μειωθεί. Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι το ίδιο δύσκολη όσο και πριν από την κρίση ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον τομέα των ξένων επενδύσεων, όπου βέβαια «έχουν σημειωθεί επιτυχίες». Κλείνοντας το ρεπορτάζ αναφέρει: «Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο».
Τώρα, καλούμαστε να διαψεύσουμε την Ιστορία, που «έβγαλε βρόμα ότι ξοφλήσαμε»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ