Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων. Μάθε Όλα Όσα Δεν Ξέρεις Για Όσους Χρησιμοποιούν Το Αριστερό Είσαι αριστερόχειρας; Μάθε τα κρυφά ταλέντα σου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

A92E0E09-8B45-4406-A745-66607975BA3FMπορείς να μαντέψεις τι κοινό έχουν η Lady Gaga, ο Τομ Κρουζ, η Όπρα Γουίνφρεϊ και ο Γούντι Άλλεν; Είναι όλοι αριστερόχειρες. Η 13η του Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων μόλις το 1992 και έπειτα από προσπάθειες του «Κλαμπ των Αριστερόχειρων» της Βρετανίας, για να ενημερώσει τον κόσμο ότι δεν είναι κακό να κρατάς το μολύβι με το αριστερό.
Οι αριστερόχειρες αποτελούν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι κατά 50% περισσότεροι οι άνδρες από τις γυναίκες.
Αν είσαι, λοιπόν, κι εσύ αριστερόχειρας ή κάποιο από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, έχεις έναν λόγο παραπάνω να συνεχίσεις να διαβάσεις τα 6 πράγματα που πιθανόν δε γνωρίζεις για τους αριστερόχειρες.
1.Είναι αριστερόχειρες από την κοιλιά
Η επιστήμη δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επικράτηση του αριστερού χεριού. Ωστόσο, πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση με τη θέση που είχε το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο. Επίσης, το γονίδιο LRRTM1 έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες να γίνει κανείς αριστερόχειρας. Τέλος, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κατά την κύηση έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του αριστερού μέρους του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα το προβάδισμα στην ανάπτυξη του δεξιού ημισφαιρίου.
2. Σκέφτονται με το…δεξί
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το να προτιμά κανείς να χρησιμοποιεί την αριστερή πλευρά του σώματός του οφείλεται στην υπερίσχυση του δεξιού μέρους του εγκεφάλου έναντι του αριστερού. Ο εγκέφαλός μας έχει δύο ημισφαίρια και δίνει εντολές στο σώμα μας «χιαστί». Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματός μας και το δεξί την αριστερή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το δεξί ημισφαίριο, που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργική σκέψη, τη φαντασία, τη διαίσθηση, είναι πιο αναπτυγμένο στους αριστερόχειρες απ’ ό,τι το αριστερό, το οποίο ευθύνεται για την αναλυτική σκέψη και τη λογική.
3. Έχουν καλλιτεχνική φύση
Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, που φαίνεται να αξιοποιείται περισσότερο από τους αριστερόχειρες, σχετίζεται με τις καλλιτεχνικές ικανότητες. Αυτό πιθανόν εξηγεί γιατί οι αριστερόχειρες εκφράζουν πιο συχνά καλλιτεχνικές τάσεις, είναι πιο δημιουργικοί και ασχολούνται με τη μουσική, τις τέχνες, το θέατρο ή το σχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αριστερόχειρες κάνουν καριέρα στους τομείς αυτούς, όπως ο Τζιμ Κάρεϊ, η Νικόλ Κίντμαν, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Σελίν Ντιόν.
4. Είναι καλύτεροι στα αθλήματα
Οι αριστερόχειρες συχνά διαπρέπουν στον αθλητισμό. Ειδικότερα στο τένις, στο μπέιζμπολ, στην κολύμβηση και την ξιφασκία. Ο λόγος που υπερέχουν στα συγκεκριμένα σπορ έγκειται στο ότι έχουν συνηθίσει να έχουν απέναντι τους δεξιόχειρες, επομένως ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους δεξιόχειρες αντιπάλους τους, που δεν έχουν συνηθίσει να έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αριστερόχειρες.
5. Είναι πιο έξυπνοι;
Αν και δεν αποδεικνύεται ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι, φαίνεται ότι έχουν καλύτερη τρισδιάστατη αντίληψη από τους δεξιόχειρες κι αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο το μυαλό τους. Επιπλέον, όπως εξηγούν Αυστραλοί ερευνητές, οι αριστερόχειρες ανταποκρίνονται ταχύτερα, όταν δέχονται πολλά ερεθίσματα την ίδια στιγμή, διότι οι συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου λειτουργούν πιο γρήγορα.
6. Είναι μόνο το 10%
Οι αριστερόχειρες αποτελούν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι κατά 50% περισσότεροι οι άνδρες από τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό στην αγορά. Αντιλαμβάνεσαι, επομένως, ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν όπως εργαλεία, εξαρτήματα, τα κουμπιά του ποντικιού για τον υπολογιστή, τα καθίσματα στο πανεπιστήμιο, τα ψαλίδια, τα ρολόγια χειρός είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους δεξιόχειρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί καταστήματα στα οποία μπορεί κανείς να βρει προϊόντα σχεδιασμένα αποκλειστικά για αριστερόχειρες. Προτίμησέ τα, αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο σε αριστερόχειρα. Είναι βέβαιο ότι θα σε λατρέψει.
Φλώρα Κασσαβέτη
Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι αρχισυντάκτρια του Thrive Global Greece και του Περιοδικού Forma του ομίλου Αntenna.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ