Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Αφιέρωμα του "Der Spiegel" στο τέλος των ελληνικών προγραμμάτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EURO-DER-SPIEGEL«Τα διδάγματά μας από την κρίση», τιτλοφορείται αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής στις 20 Αυγούστου.
Στο αφιέρωμα, πολιτικοί, οικονομολόγοι και πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα αίτια της κρίσης, τις πολιτικές αντιμετώπισής της και τα διδάγματα που εξήχθησαν από τα προηγούμενα χρόνια.
Κλάους Ρέγκλινγκ (Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας): «Απέκτησα τεράστιο σεβασμό για τους Έλληνες. Η κρίση στην Ευρωζώνη τελείωσε. Στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος»
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ παραδέχεται ότι «θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι τα κάναμε όλα σωστά, για αυτή την κρίση, την μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά δεν υπήρχε σενάριο» και επισημαίνει ότι χρειάστηκε να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 30%, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα ευχόμουν αυτές οι θυσίες να είχαν εκτιμηθεί περισσότερο από την Γερμανία», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ και κάνει λόγο για μέτρα απαραίτητα προκειμένου να επιστρέψει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Αναφερόμενος στο τέλος των προγραμμάτων βοήθειας, ο γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Επιπλέον, σημειώνει, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές ή κόστος για άλλους φορολογούμενους. «Η κρίση στον χώρο του ευρώ έχει προ πολλού παρέλθει. Το τέλος του ελληνικού προγράμματος του ΕΜΣ στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος», τονίζει ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον Μηχανισμό.
Πιέρ Μοσκοβισί (Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική): «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Σκανδαλώδης από άποψη δημοκρατίας η διαδικασία λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup»
«Ήταν ορθό να διασωθεί η Ελλάδα. Χωρίς βοήθεια η χώρα θα είχε καταρρεύσει, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες της και τα άλλα κράτη-μέλη», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί και παραδέχεται ότι αρχικά η έκταση του προβλήματος είχε υποτιμηθεί, ενώ έλειπαν τόσο τα εργαλεία όσο και η εμπειρία. Το πρώτο πρόγραμμα έγινε πολύ γρήγορα και ήταν προσανατολισμένο μονόπλευρα στον δημόσιο τομέα, εξηγεί ο γάλλος πολιτικός και τονίζει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αντιμετωπίστηκαν δραστικά μόλις με το τρίτο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει. Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι την χώρα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σταθερό πλεόνασμα και τα δάνεια αποπληρώνονται. Η Ελλάδα εφάρμοσε τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 450 μεταρρυθμίσεις. Περισσότερες από κάθε άλλο κράτος-μέλος. Υπάρχει και πάλι ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται – αν και παραμένει πολύ υψηλή», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια να μειώνει το χρέος και να παραμείνει στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολύ από την κρίση και τονίζει ότι δεν του ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι αποφασιζόταν η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup. «Προσωπικά πιστεύω: από δημοκρατική σκοπιά, ήταν σκανδαλώδες. Εξάγω από αυτό το δίδαγμα ότι το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο διαφανές και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ