Διευθύντρια Βυζαντινού Μουσείου: Ακουμπούσαν με λαδωμένες παλάμες όλα τα εκθέματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 166Η Κατερίνα Δελαπόρτα περιγράφει πώς έλαβε χώρα το πρωτοφανές περιστατικό βανδαλισμού. Για “προμελετημένο κακόβουλο συμβάν” μιλά η ΠΕΥΦΑ.Επί περίπου μιάμιση ώρα κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείο και ράντιζαν τα εκθέματά του με baby oil οι δύο μεσόκοπες γυναίκες που αναζητούνται από τις αρχές, ανέφερε σε δηλώσεις της στην εκπομπή «Πεζοί στον Αέρα» με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Δελαπόρτα.

<a href=”https://adserver.adtech.de/adlink/3.0/1370/5924106/0/170/ADTECH;loc=300;key=key1+key2+key3+key4″ target=”_blank”><img src=”https://adserver.adtech.de/adserv/3.0/1370/5924106/0/170/ADTECH;loc=300;key=key1+key2+key3+key4″ border=”0″ width=”300″ height=”250″></a>

«Οι γυναίκες δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το υλικό αυτό βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Η σήμανση ήρθε αμέσως για να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι, είναι δυο μεσόκοπες κοινές γυναίκες που συναντούμε στα λεωφορεία.» δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών για το περιστατικό και σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα των δύο γυναικών.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι πιθανό να ανήκουν σε κάποια σέχτα ή αίρεση και αυτό να ήταν το κίνητρο πίσω από την πράξη τους, η κα. Δελαπόρτα απάντησε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο εκφράζει τον πολιτισμό μιας ζώσας θρησκείας, όπως είναι και το Εβραϊκό Μουσείο και το Ισλαμικό Μουσείο. Περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία αναφέρονται στη χριστιανική θρησκεία και δη την ορθόδοξη. Τα κίνητρα των γυναικών αυτών δεν μπορώ να τα γνωρίζω, εκτός από το γεγονός ότι το μυαλό τους δε λειτουργεί πάρα πολύ σωστά.»

Ως προς το μέγεθος του βανδαλισμού υπογράμμισε: «Όλο το μουσείο, όλα τα εκθέματα έχουν εκτεθεί στην ουσία. Είναι λάδι με παραφίνη. (..) Το λάδι έχει οξύτητα, σε ορισμένες επιφάνειες μπορεί να βγει αμέσως, σε άλλες όμως επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει μια φθορά, η οποία είναι πάρα πολύ νωρίς να την εκτιμήσουμε τώρα. Οι συντηρητές ανέλαβαν βεβαίως και καθάρισαν οτιδήποτε καθαρίζεται.»

Γιατί δεν έγινε αντιληπτός ο βανδαλισμός από τους φύλακες

«Στο μουσείο ήταν 26 φύλακες εκείνη τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων του Πανάγιου Τάφου. Δύο φύλακες αντιλήφθηκαν τις γυναίκες και για αυτόν τον λόγο στον χώρο ευθύνης τους δεν έχουμε βανδαλισμούς. Όταν περιηγήθηκα στον χώρο και τον εξέτασα εξονυχιστικά είδα ότι κάπου σταματάει το λάδι. (Οι δύο γυναίκες) σταμάτησαν τη δράση τους όσο ήταν υπό την παρακολούθηση των δύο αυτών φυλάκων. Οι υπόλοιποι δεν μπορώ να πω, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο είναι εύλογο το ερώτημα, το οποίο γεννάται σε όλους (σ.σ.: γιατί δεν αντελήφθησαν τον βανδαλισμό)» δήλωσε η κα. Δελαπόρτα.

«Την Κυριακή το μεσημέρι που ενημερώθηκα για το συμβάν στις 13.00 περίπου διαπίστωσα ότι όλο το μουσείο, από τους χώρους υποδοχής κιόλας, είχε λάδι. Ψηφιδωτά, μάρμαρα, τα ράντιζαν όλα ή ακόμα χειρότερα τα ακουμπούσαν με τις παλάμες τις λαδωμένες. Όλο το μουσείο είναι λαδωμένο, οι τοίχοι, τα δάπεδα…»

https://www.news247.gr/koinonia/dieythyntria-vyzantinoy-moyseioy-akoympoysan-me-ladomenes-palames-ola-ta-ekthemata.6641018.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗ