Πλήγμα για την κυβέρνηση Μακρόν η παραίτηση του υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Image result for Nicolas HulotΑκόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης την αποχώρηση από την κυβέρνηση ενός από τα πιο δημοφιλή στελέχη, του υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό. Αλλά δεν είναι μόνο η αποχώρηση-έκπληξη του Ιλό αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε: σε απευθείας μετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει τον πρόεδρο.
«Παίρνω την απόφαση να αποχωρήσω από την κυβέρνηση», δήλωσε ο 63χρονος πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής και πράσινος ακτιβιστής αφότου παραδέχτηκε ότι αισθανόταν «ολομόναχος στον χειρισμό» των περιβαλλοντικών προκλήσεων στους κόλπους της κυβέρνησης.
«Θα λάβω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, δεν θέλω πια να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο ύψος των προκλήσεων», πρόσθεσε.
«Κάνουμε μικρά βήματα και η Γαλλία έχει κάνει πολλά περισσότερα από τις άλλες χώρες, αλλά τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι όχι», είπε επίσης και εξήγησε ότι αν και γνωρίζει ότι η παραίτησή του «δεν γίνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο», φοβόταν ότι «για μία ακόμη φορά» θα προσπαθήσουν να τον αποθαρρύνουν.
«Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αντιμετώπισαν αυτούς τους 14 μήνες με στοργή, με εμπιστοσύνη και πίστη σε κάθε δοκιμασία», όμως παρά ταύτα, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει την προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά προβλήματα, είπε. «Προτιμώ τα μικρά βήματα έναντι της ακινησίας».

Αντιδράσεις

Προσκεκλημένος στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι «λυπάται για την αποχώρηση» και ότι εκτιμά το έργο του Νικολά Ιλό.
Ομως τού προσήψε έλλειψη ευγένειας απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορούμε να κάνουμε την περιβαλλοντική επανάσταση σε έναν χρόνο; Η απάντηση είναι όχι. Προτιμώ τα μικρά βήματα έναντι της ακινησίας», πρόσθεσε ο Μπ. Γκριβό.
Ο Νικολά Ιλό είχε θεωρηθεί «σημαντικό απόκτημα» κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μακρόν. Ομως αν και ο ακτιβιστής οικολόγος κατέγραψε νίκες, όπως η εγκατάλειψη της κατασκευής αεροδρομίου στην Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ στη δυτική Γαλλία, γνώρισε επίσης απογοητεύσεις και αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμούς.
Συγκεκριμένα, αναγκάστηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του στην αναθεώρηση του στόχου μείωσης στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2025, στην αναβολή της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά (CETA).
Και χθες, παραμονή της ανακοίνωσης της παραίτησής του, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τιμή της άδειας κυνηγιού θα υποδιπλασιαστεί.

Αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι «μπορεί να καταλάβει ότι ο Νικολά Ιλό αισθάνεται προδομένος από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και πολλοί Γάλλοι».
Για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν η αποχώρηση συνιστά «ψήφο μομφής προς τον Μακρόν».
Για τους οικολόγους του EELV «η αποχώρηση του Νικολά Ιλό αποτελεί συνέπεια της απουσίας οικολογικής πολιτικής της κυβέρνησης».
Πηγή: efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ