Τα Spreads επανήλθαν στην εποχή Καραμανλή. Καλύτερα πλέον τα ελληνικά ομόλογα από τα Ιταλικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

greeceΑδιαμφισβήτητος κριτής της πορείας μίας οικονομίας, είτε μας αρέσει είτε όχι, στην ελεύθερη οικονομία είναι οι αγορές.
Και όπως έχει αποδειχτεί, οι αγορές θεωρούν βασική παράμετρο αξιολόγησης μιας οικονομίας την υπόσταση της κυβέρνησης της χώρας. Όταν λοιπόν βλέπουν κυβερνησεις που δεν εξυπηρετούν ανομα συμφέροντα, ακόμα και εάν δέχονται επίθεση από το εσωτερικό τους, όπως έγινε με την κυβέρνηση Καραμανλή, οι αγορές εμπιστεύονται την χώρα και επενδύουν. Γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται απατεώνες και κερδοσκόποι να προηγηθούν των δικών τους επενδύσεων. Γι’ αυτό και τα spreads επι κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα είναι σε ιστορικά χαμηλά, ενώ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Σαμαρά – Βενιζέλου, ήταν σε επίπεδα Ερντογάν. Όλα τα άλλα, είναι προπαγάνδα από διεφθαρμένους για ιθαγενείς.

Το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου ιταλικού μειώθηκε κάτω των 100 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από το 2009, καθώς οι εντάσεις ενόψει της κατάρτισης του ιταλικού προϋπολογισμού και των επικείμενων ανακοινώσεων εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης διατηρούν την χώρα στο προσκήνιο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg
Τον επόμενο μήνα ενδέχεται να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ του ιταλικού λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πιθανολογείται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο Moody’s τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ