Το σύμπτωμα που κάθε άτομο με κατάθλιψη βιώνει και ελάχιστοι γνωρίζουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4140C8E9-3A3D-47BB-B1C3-E7544090A42E.jpegΟλοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους παθαίνει κατάθλιψη σε κάποια περίοδο της ζωής του.
Ωστόσο υπάρχει πολύς κόσμος που έχει κατάθλιψη και δεν το γνωρίζει. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από το παροδικό αίσθημα στεναχώριας και απογοήτευσης που μας ταλαιπωρεί για μερικές ημέρες και μετά υποχωρεί.
Oλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν εναλλαγές στη διάθεσή τους, επηρεαζόμενοι από τις διάφορες δυσκολίες και καταστάσεις της καθημερινότητας. Ομως η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την επίμονη θλίψη και απελπισία που επιμένει για μήνες και που αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή εργασιακή, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
Η κατάθλιψη δεν είναι μελαγχολία ή κακή διάθεση. Είναι ένα επίμονο αίσθημα θλίψης και απογοήτευσης.
Σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις κατάθλιψης δεν αναγνωρίζονται άμεσα και δεν αντιμετωπίζονται, όταν το 10% των ασθενών με κατάθλιψη αυτοκτονεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η νόσος της κατάθλιψης, μέχρι το έτος 2020, θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το οποίο πιθανώς θα πληγεί περισσότερο από το 25% του συνολικού πληθυσμού.
Μέχρι τότε, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, αν και μπορεί να θεραπευτεί.
Κατ’ αρχήν, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε αυτούς που «παλεύουν» με ασθένειες που παραμένουν «κρυφές», χρειάζεται να ξεχάσουμε την υπόθεση ότι όταν κάποιος υποφέρει αυτό είναι πάντα εμφανές.
Οι περισσότεροι υποθέτουμε ότι κάποιος/α που βιώνει κατάθλιψη έχει συγκεκριμένες συμπεριφορές. Φανταζόμαστε ότι σπάνια βγαίνει από το δωμάτιο του/της, ότι δεν ντύνεται όμορφα, συνεχώς μοιάζει ταλαιπωρημένος/η, όμως οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.
Η κυριότερη εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε για την κατάθλιψη, σχετίζεται με το να «αισθάνεται» κάποιος/α στενοχωρημένος/η.
Αντιθέτως, η κατάθλιψη σχετίζεται περισσότερο με να μην αισθάνεσαι τίποτα ή να βιώνεις μόνο εν μέρει και στιγμιαία τα συναισθήματα.
Ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη δεν μπορούσαν να διευκρινίσουν τι συναίσθημα είχαν. Δεν μπορούσαν για παράδειγμα να διαχωρίσουν αν αισθάνονταν θυμό, λύπη, απογοήτευση ή ενοχή.
Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη αναφέρουν ότι αισθάνονται «μουδιασμένοι» και ανήμποροι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν.
Η αίσθηση που βιώνουν και προσεγγίζει περισσότερο σε συναίσθημα είναι μια αίσθηση στενοχώριας και/ή ενόχλησης.
Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι τους φαίνεται δύσκολο να ανταποκριθούν στην στοργή και το ενδιαφέρον. Είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο τους να επεξεργαστεί και να ανταποκριθεί στις χειρονομίες που εκφράζουν οικειότητα.
Ένα καταθλιπτικό άτομο δικαίως δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ένα ψυχικά υγιές άτομο.
Πηγη: bovary.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ