Ο Μητσοτάκης της Αργεντινής κατάφερε να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 60%. Μιλάμε για πρότυπο ανάπτυξης όχι αστεία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετική ÎµÎ¹ÎºÏŒÎ½Î±Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αποφάσισε να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο στο 60% σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό, που καλπάζει με 31%, την ίδια ώρα που το πέσο έκανε νέα βουτιά 15,6%, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 39 πέσος. Η κίνηση αυτή αναμένεται να κάνει ακριβότερο τον δανεισμό και είναι αμφίβολα τα αποτελέσματά της.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, η οποία έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε ότι έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, έλαβε αυτή την απόφαση με στόχο να αντιμετωπίσει «τις εξελίξεις όσον αφορά την ισοτιμία της και τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισ. δολαρίων που συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την ενίσχυση του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που πλήττει την οικονομία, το νόμισμα της χώρας έχει χάσει από την αρχή της χρονιάς 52,2% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Χθες το πέσο απώλεσε 6,99% και η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου υποχώρησε στα 34,38 πέσος, ενώ το αργεντίνικο χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 5,11%.
Το πέσο σημειώνει τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες πτώσεις του από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν επετράπη η ελεύθερη διακύμανσή του και παρά την πώληση 500 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα το τελευταίο διήμερο, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα του Μπουένος Άιρες να εξυπηρετήσει το χρέος του.
Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας Μάκρι, που ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, με στόχο τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, βρίσκεται πιεσμένος.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μαουρίτσιο Μάκρι προέβη την Τετάρτη σε διάγγελμα, στο οποίο τόνιζε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς» ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα».
Ωστόσο, οι δηλώσεις του φάνηκε να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα: επέτειναν τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες για κήρυξη νέας στάσης πληρωμών.
Πηγή: efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ