Ο “Μητσοτάκης της Αργεντινής” υποσχέθηκε ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και φέρνει νέα μέτρα σκληρής λιτότητας και ΔΝΤ με μνημόνιο $50δις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ-ΔΝΤ

Νέο πακέτο λιτότητας θα ανακοινώσει σήμερα (03.09.2018) η κυβέρνηση στην Αργεντινή, μια μέρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού στην έδρα του ΔΝΤ για τη διάσωση της χώρας

Τα νέα μέτρα λιτότητας θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η λιτότητα είναι ο τρόπος που επιλέξει η κυβέρνηση Μάκρι να προσπαθήσει να διορθώσει τη δημοσιονομική ανισορροπία που θεωρείται πως πυροδότησε τη νομισματική κρίση και την ελεύθερη πτώση του πέσο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Αργεντινής πρόκειται να ανακοινώσει νέους φόρους στους τομείς των μεταλλείων, των ορυχείων, στις εξαγωγές σόγιας, αλλά και αρκετά ακόμη οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση του χρόνιου δημοσίου ελλείμματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό — ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 30% το 2018 — και καθιστά ευάλωτη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Διάγγελμα… ανασχηματισμού από τον Μάκρι
Σύμφωνα με την εφημερίδα Clarín, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, θα κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, για να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό. Από τα 22 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τα 10.

Ο Ντουχόβνε θα ταξιδέψει το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσινγκτον. Αύριο Τρίτη, προγραμματίζεται να έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ταμείο.

Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή — η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε — η κατάσταση για την ευάλωτη οικονομία της Αργεντινής συνέχισε να επιδεινώνεται.

Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. Για αυτό, προβλέπεται να δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.

Αφού κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από το 6% του ΑΕΠ το 2015 στο 3,9% το 2017, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προέβλεπε να το μειώσει στο 2,7% φέτος, στο 1,3% το 2019 και να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.

Η υποτίμηση του πέσο — πλέον κατά 50% φέτος έναντι του αμερικανικού δολαρίου — αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Εξοικειωμένοι με τις οικονομικές κρίσεις, οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως όταν το πέσο πέφτει, ο πληθωρισμός απογειώνεται. Παράλληλα, η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.

Η πτώση της αγοραστικής δυνατότητας είναι γενικευμένη στη χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι αυξήσεις των μισθών στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αργούν και αδυνατούν να αντισταθμίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ