Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Αναγκαία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση υποκατώτατου μισθού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών για την κατάργηση του υποκατώτατου και τις αυξήσεις μισθών μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονιακών, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι αναγκαία «εις διπλούν» η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Είναι αναγκαίο να επανέλθουν στα χέρια των κοινωνικών εταίρων οι ελεύθερες  διαπραγματεύσεις για Εθνική Συλλογική Σύμβαση και για κλαδικές, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, η ύπαρξη κλαδικών συμβάσεων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ, τόσο για τη διασφάλιση «υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων», όσο και την εξασφάλιση «μισθών αξιοπρέπειας στους εργαζόμενους».  Τόνισε επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ότι πρέπει να υφίσταται η αρχή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Ο ‘υπο- κατώτατος’ μισθός ‘φτιάχνει’ πολίτες β΄ κατηγορίας. Το θέλει κανείς;» 

Σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γ. Καββαθάς:

«Όλοι διαπίστωσαν τι έγινε. Οι παρεμβάσεις που έγιναν πάνω στον κατώτατο μισθό, το 2012, ούτε την ανεργία μείωσαν, ούτε την ανταγωνιστικότητα ευνόησαν (…). Σε αυτή τη χώρα ξεχνάμε εύκολα, για αυτό ας μου επιτραπεί να θυμίσω κάτι. Στο τέλος του 2011, η επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία ήταν 19,1%. Μειώθηκε ο κατώτατος μισθός από τα 751 στα 586 ευρώ και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι η μείωση των μισθών ευνοεί την απασχόληση».

Σχετικά με τον «υπο-κατώτατο» μισθό, στους νέους, ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να προσδοκά για το παιδί του την ιδιότητα του πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχει ‘υπο-κατώτατος’ μισθός».

Αναφερθείς στον τρόπο καθορισμού – και το ύψος- του κατώτατου μισθού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την άποψη πως θα ήταν λάθος κάθε διαδικασία, η οποία δεν θα άρχιζε από την «επαναφορά των εργασιακών σε ό,τι ίσχυε πριν από την 6η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2012».

Μιλώντας για το φάσμα των επιχειρήσεων, τις οποίες  εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, ο Γ. Καββαθάς σημείωσε:

«Είμαστε ο βασικός εργοδότης στη χώρα. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, παρά την κρίση, έχουμε 1.800.000 εργαζόμενους. Βεβαίως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ευρώπη, δεν είναι μόνον η Ελλάδα χώρα με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (…). Η δική μας ιδιαιτερότητα, εδώ στην Ελλάδα, έγκειται στο ότι έχουμε πολλούς αυτοαπασχολούμενους. Αυτό προκαλεί θέματα και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ