Κάλυμνος: Το νησί των ορειβατών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://youtu.be/sEFovexSGgE
Κόντρα στο στερεότυπο του ελληνικού νησιού, με τις δαντελένιες παραλίες, η Κάλυμνος βρίσκεται στην κορυφή της τουριστικής ατζέντας για έναν πολύ διαφορετικό λόγο: την ορειβασία.

Οι γκρεμοί της για χρόνια απωθούσαν τους τουρίστες, οι οποίοι προτιμούσαν τα γειτονικά νησιά της Κω και της Ρόδου.

Είναι οι ίδιοι απόκρημνοι βράχοι που έχουν μετατρέψει την Κάλυμνο σε προορισμό φετίχ της διεθνούς ορειβασίας και που πριν δέκα χρόνια έκαναν τον Γάλλο αναρριχητή και εκπαιδευτή ορειβασίας Σιμόν Μοντμορί να μετακομίσει μόνιμα εδώ.

«Η Κάλυμνος είναι αξεπέραστη από αισθητικής σκοπιάς, αλλά και όσον αφορά την ποιότητα των βράχων της, τον αριθμό των γκρεμών και τα επίπεδα δυσκολίας. Υπάρχουν μονοπάτια για αρχάριους όσο και πιο απαιτητικές διαδρομές για τους πολύ πιο προχωρημένους», λέει ο Μοντμορί.

Πριν είκοσι χρόνια, τα χωριά Μασούρι και Αρμεός δεν είχαν παρά λίγα σπίτια, μια ταβέρνα κι ένα μπακάλικο. Ο ορειβατικός τουρισμός, όμως, τα εκτόξευσε. Σήμερα διαθέτουν από ξενοδοχεία μέχρι και… ιατρείο φυσιοθεραπείας. Και φυσικά, καταστήματα με είδη αναρρίχησης.

Όπως λέει η Σοφία Λαγούδη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Rocks & More”, «από το 2006 και μετά η Κάλυμνος απογειώθηκε αναρριχητικά, πολύ επισκεψιμότητα. Άνοιξη και φθινόπωρο είναι το ‘high season’ που δουλεύουμε όλοι, το καλοκαίρι κάνει μία ‘κοιλιά’, αλλά είναι λογικό, έχει πολλή ζέστη».

Κάποτε διάσημη μόνο ως «νησί των σφουγγαράδων», η Κάλυμνος πλέον αποτελεί κομμάτι του Διεθνούς Ορειβατικού Φεστιβάλ, ενώ κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 αναρριχητές καταφθάνουν για να απολαύσουν τα περίπου 4.000 ορειβατικά της μονοπάτια.

euronews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ