Η «Σαχάρα» της Ελλάδας (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

limnos erimos
Η Ελλάδα φημίζεται και για τους προορισμούς της που κάθε χρόνο προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Ένα λιγότερο γνωστό μέρος, αλλά εξαιρετικού ενδιαφέροντος, είναι μια μικρή έρημος που βρίσκεται στο νησί της Λήμνου, στο βόρειο Αιγαίο.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, 3 χλμ πάνω από το χωριό Κατάκαλος και κοντά στη παραλία Γονάτι ξεδιπλώνονται οι περίφημες “Αμμοθίνες” σε έκταση 70 στρεμμάτων. Αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο τοπίο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, προσελκύοντας όλο και περισσότερους θαυμαστές της φύσης.
Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές και δημιουργούνται από την απόθεση άμμου η οποία παρασύρεται από τον άνεμο. Η ιδιαιτερότητα των αμμοθίνων της Λήμνου είναι ότι δεν είναι παράκτιες, αλλά βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού, 2 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Δημιουργήθηκαν από έντονους βοριάδες που επικρατούν στην περιοχή, οι οποίοι μετακίνησαν την άμμο από την ακτή προς το εσωτερικό του νησιού.
Οι αμμοθίνες της Λήμνου αποτελούν ευαίσθητους οικοτόπους και προστατεύονται με οδηγία της Ε.Ε. Η ελάχιστη βλάστηση που διαθέτουν είναι τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου, ενώ περιμετρικά των αμμοθινών υπάρχουν αμμοφιλή βλάστηση, λυγαριες, αγριοαχλαδιές, αστυφίδες, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές.
limnos erimos1
Όπως στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα το ασυνήθιστο για νησί φαινόμενο.
Στης αμμοθίνες της Λήμνου θα συναντήσει κανείς και τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου καθώς και το βυζαντινό πύργου της Μεγίστης Λαύρας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τοπίο είναι τόσο ιδιαίτερο που συχνά αποτελεί τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές στην… έρημο για την ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QUZ_U7niKtg&w=672&h=378]
geonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ