«Επιμένει φιλοτουρκικά για «συνδιαχείριση» ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα με τις τελευταίες, διάφορες δηλώσεις για την Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία στην Κύπρο,  το κηδεμονικό Λονδίνο που παρακολουθεί επισταμένα, δίνει ως μάστορας, εμπνευστής και σχεδιαστής της ΔΔΟ από το 1956 μαζί με τον Δρ. Νιχάτ Ερίμ, τις οδηγίες του προς τους υποστηρικτές της.

Ο Σέρ Άλαν Ντάνγκαν  σε απαντητική επιστολή προς τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρήστο Καραολή, επιμένει φιλοτουρκικά για «συνδιαχείριση» του φυσικού αερίου έγραψε πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Ελευθερία. Αλλά, δεν έμεινε εκεί ο ισχυρός άνδρας στο Φόρειν ΄Οφις. 

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1213201834032Eleftheria_958.pdf  (σελ. 1 και 2) 

«Ναι μεν, ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΚΔ να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά αποφεύγει να καταδικάσει ή έστω να αποδοκιμάσει την επιθετική πολιτική Ερντογάν και τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που έθεσε στην επιστολή του ο κ. Καραολής»  έγραψε η Ελευθερία.  «Αντί ευθείας απαντήσεως δεν αποδοκιμάζει τις τουρκικές απειλές και εξαντλείται σε συμβουλές προς όλα τα μέρη να βρουν τρόπους εκμετάλλευσης κατά  τη διαδικασία αναζήτησης λύσης δηλαδή συνεκμετάλλευσης όπως και η τουρκική θέση» τόνισε η εφημερίδα και προχώρησε.

«Σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού ο Βρετανός υπουργός ανέφερε ότι το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου (της επανένωσης). Εγκρίνουμε την άποψη που εκφράστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση του στις 15 Οκτωβρίου ότι οι προσπάθειες για μια λύση παραμένουν ζωντανές και καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να εργαστεί με τα μέρη για να διεξαχθούν σε βάθος διαβουλεύσεις επί μίας οδού προόδου» έγραψε ο Σερ Αλαν και πρόσθεσε ότι «είχαν «παραγωγική» συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ και ότι θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μια λύση».

Τέλος ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των Εγγυήσεων και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων θέματα στα οποία ο κ. Καραολής είχε αναφερθεί στην επιστολή το προς την κα Μέι την οποία απάντησε ο ίδιος. 

(Σημείωση γράφουσας: Να επισημανθεί η προτροπή Σερ Άλαν Ντάνγκαν προς όλα τα μέρη « να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μια λύση», που ούτε λίγο ούτε πολύ θυμίζει το πρόσφατο κάλεσμα κάποιων στην Κύπρο προς Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιβεβαιώνει… κάθε μέρα την υποστήριξή του στην ΔΔΟ!). 

Ανταπόκριση 17.12.2018 Ράδιο Πρώτο (Πρώτη Εκπομπή Λάζαρου Μαύρου/Μάριου Πούλλαδου) 

Από 6’ –  http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/1036/proti-ekpompi-radio-proto-deytera-17122018

Οι δηλώσεις Οζερσάι στις οποίες αναφέρεται ο Λάζαρος Μαύρος εδώ:

https://www.onisilos.gr/?p=21917

 

Δήλωση Τζέρεμυ Χάντ 

Να πούμε ότι και σε προηγούμενη πρόσφατη ευκαιρία μιλώντας σε συγκέντρωση των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου πριν λίγες μέρες και ο υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέρεμυ Χάντ είχε δηλώσει «Δεν είναι αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό – η ομοσπονδιακή δομή η καλύτερη λύση… υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσους ζουν στην Κύπρο», και έγραψε η (Ελευθερία Λονδίνου 4.10.2018 www.eleftheria.co.uk ). Να σημειώσω ότι  πληροφορίες μας,  λένε ότι  δικοί μας συντηρητικοί που δεν υποστηρίζουν την ΔΔΟ «συμβουλεύουν» τους βρετανούς πολιτικούς,  σε τέτοιες εκδηλώσεις των Φίλων ειδικά,  όπως αποφεύγεται η  ονομαστική  αναφορά στην ΔΔΟ λόγω της αντίδρασης του λαού… 

 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 18.12.2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ