9/03/2021

Τασσώ Καββαδία – Η εμβληματική "κακιά" του ελληνικού κινηματογράφου

kavadia tasso
Ελληνίδα ηθοποιός, που τυποποιήθηκε σε ρόλους «κακιάς» στην κινηματογραφική της διαδρομή. Ήταν μία καλλιεργημένη και μορφωμένη γυναίκα, που υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο, ενώ εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος και μεταφράστρια λογοτεχνικών και άλλων έργων.

Η Αναστασία (Τασσώ) Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.
Την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη πραγματοποίησε το 1954, κρατώντας ένα δεύτερο ρόλο στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα», δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν και τον Γιώργο Παππά. Ο Κακογιάννης τη συμπεριέλαβε και στην επόμενη ταινία του, τη «Στέλλα», ως τη στρυφνή αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη. Κι έτσι ξεκίνησε μία μεγάλη καριέρα, που μπορεί να μην την έκανε ποτέ πρωταγωνίστρια, αλλά την έκανε ένα από τα μυθικά πρόσωπα του ελληνικού σινεμά.
Πεθερά, αδελφή, νύφη, ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου, η Τασσώ Καββαδία καθιερώθηκε στο ρόλο της «κακιάς». Η ίδια έλεγε: «Ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα ’φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».
Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία, γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ, είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο» είχε δηλώσει. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1954 στο Θέατρο Τέχνης με τη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ.
Από το 1954 έως το 1969 εργάστηκε στο ραδιόφωνο και ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, καλύπτοντας το ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.
Είχε κάνει δύο γάμους. Το 1942 με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και στη συνέχεια τον συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή.
Η Τασσώ Καββαδία πέθανε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 88 ετών.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hCnFDnzMZsw&w=533&h=400]
.
.
Εργογραφία
Φιλμογραφία
Κυριακάτικο ξύπνημα (1954)
Καταδικασμένη και από το παιδί της (1955)
Στέλλα (1955)
Διακοπές στην Αίγινα (1958)
Το κλωτσοσκούφι (1960)
Το μεγάλο κόλπο (1960)
Ερόικα (1960)
Φαίδρα (1962)
Ο τρίτος δρόμος (1963)
Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
Δύσκολοι δρόμοι (1965)
Ιστορία μιας ζωής (1965)
Ο μετανάστης (1965)
Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
Αχάριστη (1966)
Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)
Μαζί σου για πάντα (1966)
Η Στεφανία (1966)
Χαμένη ευτυχία (1966)
Δάκρυα οργής (1967)
Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
Επιστροφή της Μήδειας (1968)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
Όλγα αγάπη μου (1968)
Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
Η δίκη ενός αθώου (1969)
Η κραυγή μιας αθώας (1969)
Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (1969)
Φίλησέ με πριν φύγεις για πάντα (1969)
Ξύπνα Βασίλη (1969)
Μια τρελλή, τρελλή, σαραντάρα (1970)
Αήττητος (1971)
Κραυγή της αλήθειας (1971)
Φρενίτις (1971)
Αναζήτησις (1972)
Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
Πιο τρελλός κι’ απ’ τους τρελλούς (1972)
Ο γυιός μου ο Στέφανος (1974)
Το χρονικό μιας Κυριακής (1975)
Δονούσα (1992)
Προς την ελευθερία (1996)
Χαμένες Νύχτες (1997)
Παταγωνία (1998)
Θηλυκή εταιρεία (1999)
Φοβού τους Έλληνες (2000)
Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)
Η διαθήκη του ιερέα Ιωάννη Μελιέ (2009)
Τηλεοπτικές σειρές
Ο σπαγγοραμένος (1971, ΕΙΡΤ)
Η ταβέρνα (1972, ΕΙΡΤ)
Το σπίτι των ξένων (1972, ΕΙΡΤ)
Μπαλσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζων (1972, ΥΕΝΕΔ)
Κρουαζιερόπλοιο (1973, ΕΙΡΤ)
Από την άλλη όχθη (1973, ΕΙΡΤ)
Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)
Μια φορά κι έναν καιρό: Τα παιδικά χρόνια του Νικόλα Καντούνη (1977, ΕΡΤ)
Υποψίες: Ο υπηρέτης (1978, ΕΡΤ)
Υποψίες: Αξιοπρέπεια (1978, ΕΡΤ)
Οι κληρονόμοι (1981, ΕΡΤ)
Ρομαντικές ιστορίες: Ο θρίαμβος της αγάπης (1981, ΥΕΝΕΔ)
Ορκιστείτε παρακαλώ (1982, ΥΕΝΕΔ)
Ορκιστείτε παρακαλώ: Πάρλε βου φρανσέ (1982, ΕΡΤ2)
Το μυστικό (1986, ΕΡΤ-2)
Θύελλα (1987, ΕΡΤ2)
Τα αδέλφια (1988, ΕΤ2)
Το φάντασμα (1990, ΕΤ2)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Παιχνίδια θανάτου (1992, ΑΝΤ1)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Διπλή ταυτότητα (1992, ΑΝΤ1)
Ανατομία ενός εγκλήματος: Ο μολυβένιος στρατιώτης (1992, ΑΝΤ1)
Γίγας μοτέλ (1993, Mega)
Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα (1993, ΑΝΤ1)
Ταύρος με Τοξότη: Το δαχτυλίδι (1994, ΑΝΤ1)
Νυκτερινό δελτίο (1998, ΕΤ1)
Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα (1999, ΑΝΤ1)
Ανίσχυρα ψεύδη (1999, ΕΤ1)
Ερόικα (1999, ΕΤ1)
Θα σε δω στο πλοίο (2000, Alpha)
Παππούδες εν δράσει (2000, ΕΤ1)
Εκτός πορείας (2000, ΕΤ1)
Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (2001, ΑΝΤ1)
Κόκκινος κύκλος : Είκοσι μέτρα μακριά (2001, Alpha)
10η εντολή: Ένα λεπτό αργότερα (2004, Alpha)
Προς την ελευθερία (2010, ΕΤ1)
sansimera, βίντεο από: ParaskeviKoutouba

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσικά πλοία έριξαν πυραύλους σε φιλοτουρκικούς στόχους

Συμφωνα με Τουρκικό δημοσιευμα οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν στόχο τις φιλοτουρκικές ομάδες που ελέγχουν την Τζαράμπλους και την Ελ Μπάμπ στη βόρεια Συρία.Αρχικα...

Απασφαλίζει ο Πούτιν και απειλεί να χτυπήσει πρώτος

2021 Πούτιν Φάση 3«΄Ετοιμοι και να χτυπήσουμε πρώτοι»https://rusreinfo.ru/fr/ Reseau International /3-3-21Μετάφραση/ εισαγωγή: Μιχαήλ ΣτυλιανούΟι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη γελοιοποιούνται για άλλη μια φορά με τις...

Έτρεχαν να μαζέψουν τον Νίκο Μουτσινά που τα έχωνε άγρια στην κυβέρνηση από τον αέρα της εκπομπής του

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους ούτε στο Μαξίμου ούτε στο κανάλι που εργάζεται ο Νίκος Μουτσινας και παρουσιάζει μια από τις πετυχημένες εκπομπές του...

Λουκέτο στο εστιατόριο του λίγδα Salt Bae – Έκλεισαν οι αρχές τον λεχρίτη μετά από καταγγελίες στην υγειονομική υπηρεσία

Salt Bae: ”Λουκέτο” στο εστιατόριό του – Το έκλεισαν οι αρχές μετά από καταγγελίεςSalt Bae: Ο γνωστός σεφ βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος καταγγελιών, οι...

Lockdown: Αποφασίζουν ξανά νέα μέτρα και σκληρή παράταση του

Έρχεται πολύ σκληρή παράταση του lockdown και νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονται σταδιακά κάθε εμδομαδα ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν από τους πολίτες...

Τρόμος σε όλη την Ελλάδα από την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας

Μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου έγιναν όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που...

Τι απίστευτο ακούστηκε πάλι στον αέρα του Σκαι;

Απιστευτα πράγματα ακουγονται στην απόρροια των γεγονότων της χθεσινής ημέρας στη Νέα Σμύρνη. Βγήκε λέει ένα γκλοπ που δεν επρεπε να βγει γιατί πολύ...

Καταπέλτης ο Τάσος Τέλλογλου για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη!

Ο γνωστός δημοσιογράφος γκρεμίζει την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα άγρια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και φυσικά ουδείς μπορεί να του καταλογίσει χαρακτηρισμούς...

Κατέρρευσε ο Ευαγγελατος με την παρέμβαση τηλεθεατή στην εκπομπή του (Βίντεο)

Αυτά έχουν οι ζωντανές συνδέσεις. Εκεί που όλα μοιάζουν να κυλούν ήρεμα και καλά ξαφνικά πετάγεται κάποιος από το πουθενά και λέει πράγματα που...

Αυτό είναι το φυλλάδιο για την σύζυγό του πρωθυπουργού που μοίραζαν στη Νέα Σμύρνη

Μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Ζαχαράκη, υφυπουργού τουρισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η επίθεση στη Νέα Σμύρνη έγινε αφού νωρίτερα υπήρχαν άτομα στην πλατεία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσικά πλοία έριξαν πυραύλους σε φιλοτουρκικούς στόχους

Συμφωνα με Τουρκικό δημοσιευμα οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν στόχο τις φιλοτουρκικές ομάδες που ελέγχουν την Τζαράμπλους και την Ελ Μπάμπ στη βόρεια Συρία.Αρχικα...

Απασφαλίζει ο Πούτιν και απειλεί να χτυπήσει πρώτος

2021 Πούτιν Φάση 3«΄Ετοιμοι και να χτυπήσουμε πρώτοι»https://rusreinfo.ru/fr/ Reseau International /3-3-21Μετάφραση/ εισαγωγή: Μιχαήλ ΣτυλιανούΟι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη γελοιοποιούνται για άλλη μια φορά με τις...

Έτρεχαν να μαζέψουν τον Νίκο Μουτσινά που τα έχωνε άγρια στην κυβέρνηση από τον αέρα της εκπομπής του

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους ούτε στο Μαξίμου ούτε στο κανάλι που εργάζεται ο Νίκος Μουτσινας και παρουσιάζει μια από τις πετυχημένες εκπομπές του...

Λουκέτο στο εστιατόριο του λίγδα Salt Bae – Έκλεισαν οι αρχές τον λεχρίτη μετά από καταγγελίες στην υγειονομική υπηρεσία

Salt Bae: ”Λουκέτο” στο εστιατόριό του – Το έκλεισαν οι αρχές μετά από καταγγελίεςSalt Bae: Ο γνωστός σεφ βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος καταγγελιών, οι...

Τρόμος σε όλη την Ελλάδα από την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας

Μάρτυρες ενός σπάνιου φαινομένου έγιναν όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που...

Lockdown: Αποφασίζουν ξανά νέα μέτρα και σκληρή παράταση του

Έρχεται πολύ σκληρή παράταση του lockdown και νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινώνονται σταδιακά κάθε εμδομαδα ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν από τους πολίτες...