Ο κος Μητσοτάκης ξεχνάει ποιος ήταν ο Σπαντιδάκης και τη σχέση συγγένειας που τους συνδέει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 0788 2Την οξεία αντίδραση του Πάνου Καμμένου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η σύκριση του νέου υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον χουντικό Γρηγόρη Σπαντιδάκη, που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μια ιδιαίτερα εμπρηστική τοποθέτηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Σπαντιδάκης ήταν συγγενής της οικογένειας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πατέρας Μητσοτάκης συνέβαλε στο να ανέλθει στην κορυφή του στρατεύματος.

Πιο συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης ήταν σύζυγος της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας.

Όπως μάλιστα υπενθυμίζει το Documento, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ήταν υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Στεφανόπουλου, έβαλε την υπογραφή του συμμετέχοντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης για να ανελιχθεί ο στρατηγός Σπαντιδάκης, σε αρχηγό του ΓΕΣ.

Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε τελικά Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβέρνησης Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης. 

Πολλά χρόνια μετά τη δικτατορία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα προσπαθούσε να πάρει την «υπογραφή» του πίσω, δηλώνοντας πως «Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε».

Αυτόν τον Σπαντιδάκη συνέκρινε με τον νέο υπουργό Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως: «Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο άμυνας εν ενέργεια αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χινωφωτης ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Ο τελευταίος που ανέλαβε τέτοια καθήκοντα ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργος άμυνας στη δικτατορία το 1967».

Ξέχασε όμως μάλλον τόσο το σόι του, όσο και το ποια κυβέρνηση ανέδειξε ανθρώπους όπως ο Σπαντιδάκης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ