Πάνος Καμμένος: Ο Ελληνικός Στρατός φύλακας ολοκλήρου του Έθνους. Η Κύπρος δεν είναι πλέον μακριά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2 5Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

 

Ο απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ,

 

Κυρία Υφυπουργέ,

 

Κυρία Ειδικέ Γραμματέα,

 

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

 

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,

 

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,

 

Στρατηγοί, Πτέραρχοι, Ναύαρχοι,

 

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

 

Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου, μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και της ευθύνης που ανέλαβα έναντι των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και κυρίως έναντι του ελληνικού λαού σε μια περίοδο με κύρια χαρακτηριστικά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Συνοδοιπόροι μου σε αυτό το δύσκολο, αλλά και συνάμα όμορφο ταξίδι, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας, που μου εμπιστεύτηκε το καίριο αυτό Υπουργείο, καθώς και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης και Παναγιώτης Ρήγας, ο Υφυπουργός Νίκος Τόσκας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, με την οποία αποχωρούμε μαζί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο σημερινός Υπουργός Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγοί Χρίστος Μανωλάς και Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχοι Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Βαΐτσης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, με τους οποίους συνεργαστήκαμε για τον κοινό σκοπό.

 

Ό,τι πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ενότητας, η οποία είχε ως κοινό παρονομαστή την πίστη στα ιδανικά και στις αξίες του Έθνους, στους θεσμούς, στις παραδόσεις και στους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία και την αλυσίδα διοικήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, μαζί με τους συνεργάτες μου, από την πρώτη στιγμή αναλήψεως των καθηκόντων μας, είχαμε ως φάρο την ουσιαστική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Χαράξαμε και ακολουθήσαμε με συνέπεια την πολιτική των «ανοικτών θυρών» για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μια ειλικρινή πολιτική συνεργασίας με τις υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες, μια ανοιχτή επικοινωνία με την κοινωνία και τους φορείς της προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και να εμπεδώσουμε την εθνική ενότητα στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Παράλληλα ενεργοποιήσαμε και λειτουργήσαμε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και πετύχαμε με θεσμικό τρόπο να αρθούν οι σκιές του παρελθόντος στον ευαίσθητο χώρο των εξοπλισμών και να σταλούν στη δικαιοσύνη υποθέσεις προς διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών.

 

Επιδιώξαμε και ενισχύσαμε την ενότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, και την κρατήσαμε μακριά από κομματικές επιρροές και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Προωθήσαμε την αξιοκρατία από το υψηλότερο επίπεδο που αφορά στην επιλογή των Αρχηγών μέχρι τη θέσπιση μοριοδότησης για τις μεταθέσεις των στρατιωτών. Όλες οι κρίσεις πραγματοποιήθηκαν απαλλαγμένες από πολιτικά κριτήρια με μόνο γνώμονα την αξιοκρατία και το εθνικό συμφέρον. Για τα όποια λάθη τυχόν έγιναν αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη.

 

Προστατέψαμε το δεσμό του λαού μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις από ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν και επιδρούσαν αρνητικά στο ηθικό του προσωπικού μας, αναβαθμίσαμε τις στρατιωτικές παρελάσεις και απομακρύναμε τα κιγκλιδώματα. Ενισχύσαμε το διαχρονικό δεσμό της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης με τις Ένοπλες Δυνάμεις και καθιερώσαμε τους Προστάτες Αγίους στο Εθνόσημο. Επαναφέραμε και αναβαθμίσαμε την τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη», προκειμένου να παρέχουμε άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό για τις δραστηριότητες και το έργο των Ένοπλων Δυνάμεων.

 

Εν μέσω αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών κατορθώσαμε να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας, οι οποίες στέλνουν καθημερινά ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ένα μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας και ταυτόχρονα ισχυρής αποτροπής. Χάρη σε αυτά αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο στρατηγικό της ρόλο, που η γεωγραφική θέση, η ιστορία και ο πολιτισμός της επιτάσσουν.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο προωθήσαμε στοχευόμενα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3 ORION και η προμήθεια των Ε/Π Kiowa, χωρίς να ξεχνάμε την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε όλους τους κλάδους.

 

Ενισχύσαμε και αναδείξαμε το θεσμό της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής υλοποιώντας πληθώρα δράσεων και ασκήσεων, πολλές από τις οποίες είχα τη χαρά να παρακολουθήσω από κοντά μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία.

 

Μέσω της ενεργητικής αμυντικής διπλωματίας, συμβάλλαμε καθοριστικά στη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργατικών δράσεων, διπλωματικών συγκλίσεων και ενεργειακών συμπράξεων με χώρες – κλειδιά της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ στο νότο και η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία στο βορρά. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ, για τη συμβολή του στην απελευθέρωση των δύο ομήρων στρατιωτικών μας από την Τουρκία.

 

Καταφέραμε να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κράτη όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την πολιτική των τριμερών συνεργασιών που επιδιώξαμε και υλοποιήσαμε, χτίσαμε νέες ισχυρές συμμαχίες και αναδείξαμε τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφαλείας και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε το φυσικό μας πλούτο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ευημερία του λαού μας. Έτσι αναδείχθηκε η Ελλάδα σε προνομιακό συνομιλητή και εταίρο με τα κράτη της περιοχής και σε αξιόπιστο άξονα προαγωγής της ειρήνης.

 

Παράλληλα ενισχύσαμε τους στρατηγικούς δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, την ανταλλαγή μεγάλου αριθμού επισκέψεων και την εκτέλεση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Με απόφαση της Κυβέρνησης οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ, ενώ αποκορύφωμα και απόδειξη της νέας δυναμικής που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελεί η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το Δεκέμβριο του 2018.

 

Για εμάς, το μείζον ζητούμενο βέβαια ήταν και είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό, του Κύπριους αδελφούς μας, στην ασφάλεια των οποίων είμαστε σταθερά και αμετάκλητα δεσμευμένοι.

 

Τα τέσσερα αυτά χρόνια, η καθημερινή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων δίπλα στο δοκιμαζόμενο από τις φυσικές καταστροφές και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία συμπολίτη μας, εμπέδωσε το αίσθημα της ασφάλειας και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η παρουσία και συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ουσιαστικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των ακριτικών συμπολιτών μας και γι’ αυτό και αναλάβαμε πρωτοβουλία να ανακηρύξουμε το έτος 2019 «έτος προβολής της κοινωνικής προσφοράς».

 

Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που αναπτύξαμε με τους συνεργάτες μου με τις τοπικές κοινωνίες, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς πετύχαμε την επανασύσταση εξειδικευμένων τμημάτων και υπηρεσιών, όπως η Διακλαδική Υπηρεσία Εκτέλεσης Έργων Ενόπλων Δυνάμεων, διευρύνοντας έτσι το κοινωνικό έργο, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη.

 

Επιπλέον ιδρύσαμε την ΥΠΑΑΠΕΔ με αποστολή την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ψηφίσαμε νόμο για την αξιοποίηση του «μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», προκειμένου να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη χθες επετεύχθη η πρώτη συμφωνία.

 

Κοινός τόπος όλων των παραπάνω δράσεων, επιχειρησιακών, διπλωματικών και κοινωνικών, δεν ήταν άλλος από τη βέλτιστη εκμετάλλευση των πόρων που, από το υστέρημά του, μας διαθέτει ο ελληνικός λαός. Μέσα στο δύσκολο και ασταθές δημοσιονομικό περιβάλλον δρομολογήθηκε η υλοποίηση δράσεων που επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες υλικού και συστημάτων.

 

Σε αυτό το σημείο, θέλω να επισημάνω ότι, στην προσπάθεια αυτή, είχα στη διάθεση μου ότι καλύτερο διαθέτει η πατρίδα μας, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου την αφοσίωση, την τόλμη και την αυταπάρνηση βίωνα και τιμούσα καθημερινά με τις συνεχείς επισκέψεις μου σε πολλά ακριτικά φυλάκια, στις Μονάδες, στα Πολεμικά Πλοία, στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Επιτελεία και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, ότι το προσωπικό μας, αποτελεί το κέντρο βάρους της αμυντικής μας ισχύος εφαρμόσαμε ανθρωποκεντρικές πολιτικές προκειμένου να παρέχουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, για τα στελέχη μας και τις οικογένειές τους, που θα βασιζόταν στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια και στην ενίσχυση όλων εκείνων που πλήττονται από τους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς. Πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.

 

Το 2018 κηρύχθηκε ως «έτος μέριμνας προσωπικού» και πληθώρα δράσεων υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης του προσωπικού. Βελτιώσαμε σημαντικά τις δυνατότητες στέγασης των στελεχών και των οικογενειών τους. Αποκαταστήσαμε αδικίες του παρελθόντος με την επιστροφή των αναδρομικών στο εν ενεργεία προσωπικό και την προσπάθεια που ξεκίνησε για τη δίκαιη επιστροφή αυτών και στους αποστράτους. Επαναφέραμε την καταβολή επιδόματος στα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο περιοχή. Επιπλέον προωθήσαμε και βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά σε ρύθμιση εκκρεμοτήτων των Εθελοντών Μακράς Θητείας.

 

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε μαζί τις δύσκολες, για όλους μας, καταστάσεις, με κάνει να δηλώνω υπερήφανος που ήμουν ο πολιτικός σας προϊστάμενος . Δεν υποστείλατε, ούτε στιγμή, τη σημαία του καθήκοντος. «Οι σημαίες μας δεν υποστέλλονται παρά μόνο όταν φθαρούν για να αντικατασταθούν», μου είχε πει στην πρώτη μου επίσκεψη ο Διοικητής του Καστελόριζου. «Όσο ζει έστω και ένας από εμάς δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουμε ελληνική σπιθαμή γης».

 

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για εμένα προσωπικά αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ζήτημα υψίστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας η απόδοση τιμής που επιβάλλεται σε αυτούς που εκτελούν το χρέος τους, απέναντι στους ήρωες που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών. 

 

Δεν λησμονήσαμε τους ήρωες πεσόντες αγωνιστές μας, στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, που μέχρι σήμερα ήταν ξεχασμένοι, όπως το πλήρωμα της Ακταιωρού «Φαέθων», καθώς και αυτούς της επιχείρησης «Νίκης» το 1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, τμήμα της οποίας κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο, οι Έλληνες δεν έπεσαν σε άσκηση κατόπιν αδείας. Έπεσαν σε πολεμική επιχείρηση υπηρετώντας τη σημαία και το εθνόσημο.

 

Δεν λησμονήσαμε τους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940 και ενισχύσαμε το έργο της αναζήτησης, ταυτοποίησης και ταφής τους με τις τιμές που αρμόζει στην ιστορική μας παράδοση και την ορθόδοξη χριστιανική μας πιστή. Δεν λησμονούμε κανέναν από τους νεκρούς ήρωες μας, που με τη θυσία τους πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων και των αγώνων του ελληνικού Έθνους.

 

Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αμέριστη συμβολή σας στο έργο μου και να σας διαβεβαιώσω ότι στην καθημερινή αγόγγυστη προσπάθειά σας, θα είμαι πάντα ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης σας, σε όποια θέση και να βρίσκομαι.

 

Να θυμάστε ότι είναι ύψιστο καθήκον να αφήσουμε μια καλύτερη πατρίδα στις γενιές που έρχονται. Να έχετε πάντα τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού και των Αγίων Προστατών των Κλάδων να σας ακολουθούν, και να θυμάστε ότι εμείς έχουμε ιερό χρέος τιμής σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα σε ειρήνη, αλλά και σε πόλεμο.

 

Παραδίδοντας την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον κυριότερο συνεργάτη μου, τον φίλο μου μπορώ να πω πλέον, θέλω να δηλώσω ότι, ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται ασφαλής που αναλαμβάνεις εσύ τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε μια περίοδο που οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ισχυρή και έμπειρη πολιτική ηγεσία. Είμαι επιπλέον ικανοποιημένος γιατί ο ορισμός του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δείχνει την εμπιστοσύνη της πολιτείας στους στρατιωτικούς.

 

Σου εύχομαι ολόψυχα, για το χρονικό διάστημα που θα εξασκήσεις τα καθήκοντά σου, καλή επιτυχία, καλή δύναμη και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις το έργο μας, με μεγαλύτερη επιτυχία.

 

Θα ήθελα δε να σου πω ότι εγώ σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας είχα κατά νου τα λόγια του Ματρόζου στον αξιωματούχο στην είσοδο στο Υπουργείο Ναυτικών όταν πήγε να δει τον Κανάρη και τον σταμάτησε στην πόρτα και του είπε ότι «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να ανέβουν να δουν τον Υπουργό». Τότε ο Ματρόζος απάντησε: «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα οι καπετάνιοι σαν εσέ δε θα φορούσαν στέμμα!». Αυτό αφορά πλέον όλους τους πολιτικούς και τώρα με την ιδιότητα του Υπουργού Ναύαρχε είσαι μέρος της πολιτικής ηγεσίας.

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Πολιτικού μου Γραφείου Πτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη, τους στρατιωτικούς μου διευθυντές Συνταγματάρχες Αλέξανδρο Χατζηαλεξανδρή και Γεώργιο Νιβέρογλου, τους Υπασπιστές και Υπασπίστριές μου, που με επαγγελματισμό, υψηλό καθήκον και σκληρή εργασία ήταν πάντα δίπλα μου. Τους στενούς μου συνεργάτες, τον Πρέσβη κ. Ελευθέριο Καραγιάννη, τον κ. Γιώργο Κούσουλα, τον Βασίλη Συριόπουλο, τον κ. Μαυρίδη, τη Γραμματεία μου, τις γυναίκες και τους άντρες της ασφάλειάς μου, στρατιωτικούς, λιμενικούς και αστυνομικούς, τα πληρώματα ελικοπτέρων, αεροσκαφών και πλοίων, με πρώτο τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Φιλίππου και το πλήρωμα του Χούι, την οικογένειά μου από την οποία έλειψα.

 

Κυρίες και κύριοι, 

 

η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι η πιο τιμητική για έναν πολιτικό. Μετά από τέσσερα χρόνια μαζί σας και 25 στην Βουλή των Ελλήνων είχα αποφασίσει σήμερα εδώ να κλείσω την πολιτική μου σταδιοδρομία έχοντας πλέον ζήσει τα πάντα. Όμως είμαι υποχρεωμένος να μην εγκαταλείψω τη Σημαία, τώρα που δυστυχώς συμπολίτευση και αντιπολίτευση παραδίδουν το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Είμαι έτοιμος να δεχθώ επίθεση εκατέρωθεν και έστω και μόνος θα αγωνιστώ μέχρι τη δικαίωση ή το τέλος.

 

Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών όλων των Κλάδων.

 

Αποτίω φόρο τιμής στους ήρωες της Πατρίδας.

 

Και αποχωρώ υπερήφανος για το έργο με ψηλά το κεφάλι, παραδίδοντας έδαφος, θάλασσα και εναέρια σύνορα όπως τα παρέλαβα. Ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στα χέρια μιας άξιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Παναγιώτη Ρήγα. Σε μια άξια στρατιωτική ηγεσία. 

 

Καλή δύναμη και η Παναγιά μαζί σας».

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης είπε τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ,

 

Κυρία Υφυπουργέ,

 

Κύριοι Αρχηγοί,

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Κλήθηκα από τον Πρωθυπουργό αλλά και από εσάς κύριε Υπουργέ, να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια ιδιαίτερη και φορτισμένη πολιτικά αλλά και συναισθηματικά, συγκυρία. 

 

Αναγνωρίζω ότι η πρόσκληση αυτή, όπως την έθεσε ο Πρωθυπουργός αλλά και εσείς, εμπεριέχει ένα μήνυμα ενότητας και ετοιμότητας στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και συνέχειας και σταθερότητας στην αμυντική στρατηγική της χώρας μας.

 

Συναφώς, πέρα από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα, αποφάσισα ότι πρέπει να ανταποκριθώ. Βγάζω λοιπόν τη στολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ώστε να υπηρετήσω την πατρίδα μου από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη. Οι καιροί είναι ταραγμένοι, η περιοχή μας πολιτικό-στρατιωτικά ασταθής και βέβαια η ανάληψη ευθύνης γίνεται κάτω από το βάρος των εξελίξεων σε ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα που ταλάνισαν τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

 

Συντάσσομαι απόλυτα με τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

 

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Πίστευα και πιστεύω στην αξία της πολιτικής σταθερότητας και ανάγκης της απρόσκοπτης θεσμικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε σταθερούς χρονικούς κύκλους. Πίστευα και πιστεύω πως αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους εκπροσώπους της.

 

Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι εσείς είστε πιο αρμόδιος να κρίνετε αν οι περιστάσεις ήταν τέτοιες, ώστε να σας επιτρέπουν να ολοκληρώσετε την παρουσία σας στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παραγωγική συνεργασία και την εμπιστοσύνη σας. Στα χρόνια που πέρασαν ηγηθήκατε επάξια των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας. Σταθήκατε δίπλα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αρωγός στις προσπάθειές μας και συμπαρασταθήκατε στο δύσκολο έργο μας, αφήνοντας το δικό σας αποτύπωμα.

 

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν στην «πρώτη γραμμή», επιδεικνύοντας συνεχώς την αποφασιστικότητά τους να είναι ικανές και αξιόπιστες. Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας.

 

Θέλω επίσης να πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας. Αυτό είναι ένα αίτημα που απευθύνω σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, στους ειδικούς και τους διαμορφωτές γνώμης για τα θέματα άμυνας, στον Τύπο και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Να πορευθούμε για το επόμενο διάστημα ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας έξω από αντιπαραθέσεις το στράτευμα, όπως εξάλλου πράξαμε όλοι μέχρι και σήμερα.

 

Από το βήμα αυτό στέλνω μήνυμα αμοιβαιότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας.

 

Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονες μας πως όποτε πρυτάνευσε η λογική της συνεργασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, οι λαοί μας πρόκοψαν, όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν. Θεμέλιο των σχέσεων μας οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας.

 

Θα ήθελα επίσης να καλέσω όλους τους γείτονες μας, να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε, ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη.

 

Απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, τους καλώ να συνεχίσουμε στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

 

Μετά από σαράντα-δύο χρόνια ενεργούς υπηρεσίας, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου απέναντί στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έργο που επιτέλεσαν και την υποστήριξη που μου παρείχαν, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία έτη, όσο ήμουν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 

Σε όλη μας την προσπάθεια, σε ότι και να κάνουμε, στηριζόμαστε στην κινητήριο δύναμή, το προσωπικό μας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον επαγγελματισμό, την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό ηθικό τους. Εκτελούν την αποστολή τους με εμμονή στο σκοπό και μοναδική προσήλωση στο καθήκον.

 

Επιτρέψτε μου δε, να επεκτείνω το κάλεσμα αυτό και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ας βαδίσουμε στο δρόμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ας ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο ειρηνικό και ελπιδοφόρο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρας μας και την περιοχή μας.

 

Σας ευχαριστώ».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας είπε τα εξής:

 

«Κυρίες και Κύριοι,

 

Η μέρα δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις ή για αναζητήσεις του ποιος κατέχει την περισσότερη αλήθεια ή την καλύτερη γνώση της ιστορίας. Η στιγμή της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου είναι πρωτίστως προσωπική και δευτερευόντως πολιτική στιγμή. Άλλωστε, το πολιτικό αποτύπωμα της αποχώρησής του από του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη δοθεί και αναλυθεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

 

Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, αποχαιρετούν τον επί 4ετία πολιτικό προϊστάμενό τους. Εφεξής, στον Πίνακα των Διατελεσάντων Υπουργών στον κρίσιμο τομέα της Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος θα αποτυπώνεται ως ένας εκ των μακροβιότερων Υπουργών του ΥΠΕΘΑ μας .

 

Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι ένα επίτευγμα.

 

Εκ των επιτευγμάτων του είναι και η κοινώς παραδεκτή παραδοχή ότι αγάπησε και αγαπήθηκε από το στρατιωτικό προσωπικό, και πώς να μην συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το ενδιαφέρον του ήταν αληθινό, ήταν από καρδιάς και υπάρχει πλήθος έργων που το καταμαρτυρούν.

 

Από πού να αρχίσω Πάνο, ο κατάλογος είναι μακρύς, να αναφερθώ στις μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε ως κυβέρνηση, στην απόδοση των αναδρομικών, στα Συγκροτήματα Οικημάτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών που φτιάξαμε ή ανακαινίσαμε, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που εκδηλώσαμε για διεύρυνση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων του στρατιωτικού προσωπικού, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε στα τέλη του 2015 αρχές του 2016, που αναλάβαμε σχεδόν μόνοι, ως χώρα, να διασώσουμε την τιμή και τις αξίες ολόκληρης της Ευρώπης, το Υπουργείο αυτό δήλωσε παρόν σε αυτή τη πρωτοφανή πρόσκληση. 

 

Γενικότερα, το ενδιαφέρον του Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζεται από τον ανθρωποκεντρικό του προσανατολισμό. Το παραπάνω φάνηκε και από την αποφασιστικότητά του όταν χρειάστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν σε ακριτικές περιοχές, στις πρόσφατες πυρκαγιές και σε κάθε άλλη φυσική καταστροφή. 

 

‘Ήσουν παραπάνω από συνεπής στην αποστολή σου, τόνωνες διαρκώς, με πράξεις και με λόγια, τόσο το φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτικών όσο και το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Πάνο, τα λόγια αυτά μου βγαίνουν πολύ εύκολα, εάν και βρεθήκαμε μαζί για λίγους μήνες στο Υπουργείο, και σημειώνω πως συνεργαστήκαμε άριστα. Γνωριζόμαστε τέσσερα χρόνια, είναι μια σφυρηλατημένη γνωριμία

 

Και βγαίνουν πολύ εύκολα, όχι μόνο επειδή ιδίοις όμμασι διαπίστωσα όλα όσα προανέφερα, (και τόσα άλλα που παρέλειψα λόγω των συνθηκών που επιτάσσει η τελετή), αλλά κυρίως επειδή τα απευθύνω ενώπιον ενός κοινού που τα γνωρίζει όλα αυτά και πολύ περισσότερο μπορεί καλύτερα από μένα να τα επιβεβαιώσει. 

 

Και επειδή ακριβώς το ακροατήριο γνωρίζει, διαπιστώνει πως τα λόγια  μου είναι απαλλαγμένα από σκοπιμότητες και δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση εθιμοτυπικές κολακείες.

 

Στάθηκες όρθιος στις προσκλήσεις, πέτυχες και μας έδειξε πως το πείσμα σου δεν είναι η ξεροκεφαλιά του Καμμένου, αλλά δύναμη θέλησης για το εθνικό καλό.

 

Εύχομαι σε σένα και στην απερχόμενη Υφυπουργό στην κα Κόλλια -Τσαρουχά, την οποία θα ήθελα ομοίως να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας – δεδομένου ότι είχαμε και από κοινού αρκετές αρμοδιότητες – καλή συνέχεια στην πολιτική σας διαδρομή, υγεία και κάθε προσωπική επιτυχία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ και Συγχαρητήρια για το έργο σας.

 

Κύριε Ευάγγελε Αποστολάκη, κύριε πρώην Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, Κύριε Υπουργέ, είναι δύσκολη η αλλαγή, αλλά εκτιμώ πως από τη νέα πολιτική θέση του πολιτικού προϊσταμένου μπορείτε να τα συνδυάσετε ταχύτατα αυτά τα δύο και ίσως είναι προτέρημα για τια νέες συνθήκες. Είμαι σίγουρος πως αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνετε. Ο Πάνος Καμμένος αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και σε όλους τους επερχόμενους Υπουργούς. Συνέβαλε από σημαντικότατο και κρίσιμο κυβερνητικό πόστο στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, στην επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μας, στην τόνωση του ηθικού τους σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, στη δυσκολότερη που γνώρισε η Ελλάδα μεταπολεμικά.

 

Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσετε το πετυχημένο έργο του, πως θα συνεργαστούμε με γνώμονα το εθνικό καλό και από κοινού θα υπηρετήσουμε αυτό που συχνά αποκαλούμε πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων μας, το ανθρώπινο δυναμικό τους. 

 

Συγχαρητήρια για την επιλογή που επιφύλαξε για εσάς ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας. Εύχομαι να είστε γερός, δυνατός και υγιής, διότι σας περιμένει ακόμα περισσότερη δουλειά. Θα είμαι δίπλα σας, όπως δίπλα σας ήμασταν και την προηγούμενη περίοδο.

 

Καλή Επιτυχία». 

 

Η απερχόμενη Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά είπε τα εξής:

 

«Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ και απερχόμενε Υπουργέ,

 

Κύριε Αναπληρωτά,

 

Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, 

 

Εκπρόσωποι, Διευθυντές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ήθελα απερχόμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκα όλο αυτόν τον καιρό ,τον ολίγο καιρό, αλλά ωστόσο πολύ σημαντικό για εμένα. Πρώτα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα που μου εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση και την πρώτη θέση στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και σήμερα τη θέση της Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, προφανώς τον κ. Πάνο Καμμένο, ως αρχηγό του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που με εμπιστεύτηκε και συνεργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύοντας σε αυτά τα οποία μας ένωσαν από την αρχή, από το 2012 μέχρι και σήμερα. Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για αυτά τα οποία πιστεύουμε.

 

Η πορεία μου και η παρουσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν τιμητική, εμπειρία ζωής για εμένα και για αυτό ευχαριστώ πολύ όλους σας, ευχαριστώ όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, όλους τους στρατεύσιμους, τους εθνοφύλακες, το πολιτικό προσωπικό, όλους εσάς που δίνετε καθημερινά τη μάχη σας για να μην έχουμε πόλεμο, πολεμώντας λοιπόν για την ειρήνη. 

 

Εύχομαι απερχόμενη να είστε γεροί, ο Θεός να μας φωτίζει, η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, η οποία καθοδηγεί το ελληνικό έθνος και τις Ένοπλες Δυνάμεις που ορίζει και την τύχη μας και καθοδηγεί τα βήματά μας να είναι μπροστάρισσα και εσείς και εμείς, όλοι μαζί, να πορευθούμε για το καλύτερο μέλλον αυτής της χώρας. Γιατί αυτή η χώρα αξίζει, ο ελληνικός λαός αξίζει πάρα πολλά και για αυτό όλοι μας πολίτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, όπως είστε εσείς, δίνουμε και πρέπει να δίνουμε το καλύτερο του εαυτού μας. 

 

Στον νέο Υπουργό εύχομαι ο Θεός να του δίνει φώτιση. Σας γνώρισα κ. Υπουργέ, εδώ και πολλά χρόνια, σαν έναν στρατιώτη ο οποίος πίστεψε και πιστεύει στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην πατρίδα. Εύχομαι λοιπόν και από αυτή τη θέση, ως πολιτικός πλέον προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, συνεχίζοντας το μεγάλο έργο του Πάνου Καμμένου σε αυτό το Υπουργείο.

 

Ευχαριστώ, λοιπόν, για την εμπιστοσύνη σας, για τη συνεργασία όλων σας. Φεύγω από εδώ, από τη μια πλευρά συγκινημένη και λυπημένη, αλλά από την άλλη τιμημένη και χαρούμενη που υπηρέτησα με τον τρόπο αυτό τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ