20/09/2021

Χάος στα Σκόπια από την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας

image 33

Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα προκαλέσει δημοσιονομικές επιπτώσεις της τάξης των 106 εκατομμυρίων δηναρίων  το οποίο θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του κράτους, γράφει η  σλαβική ιστοσελίδα «akademik».
Ο νόμος ορίζει ότι εκτός από την ‘μακεδονική’(- βαρδαρική) και το κυριλλικό αλφάβητο, σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και στις διεθνείς σχέσεις της, επίσημη γλώσσα θα είναι και μια άλλη γλώσσα «που ομιλείται τουλάχιστον από το 20% των πολιτών καθώς και η χρήση του  αλφάβητου της (αλβανικής)».
Κατά συνέπεια, συνεχίζει η «akademik», τα ονόματα των θεσμικών οργάνων, καθώς και όλων των άλλων κρατικών οργάνων και των τοπικών τους μονάδων, όπως στις μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες το 20% των δημοτών μιλούν μια άλλη επίσημη γλώσσα διαφορετική από τη ‘μακεδονική’( βαρδαρική), θα προστεθεί  αυτή καθώς και το αλφάβητό της με ονόματα ιδίου μεγέθους και γραμματοσειράς, καθώς επίσης και στην αγγλική. Πρώτη θα αναγράφεται η κυριλλική», σημειώνει η σλαβική ιστοσελίδα.
Το ίδιο θα εφαρμοσθεί και σε όλα τα περιφερειακά γραφεία των αρχών της κρατικής διοίκησης, όπως και στις σφραγίδες των θεσμικών οργάνων, οι οποίες θα είναι δίγλωσσες.
akademik.mk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ