«Αγαπητέ Αλέξη, επικαλούμαι την δημοκρατική ευαισθησία που έδειξες τον Αύγουστο του 2015 και σε καλώ να σταματήσεις την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, να πάμε σε δημοψήφισμα και να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Μαζί με τον Τσίπρα αποφασίσαμε πριν από 4 χρόνια να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που ζητά δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που είναι για εθνικό θέμα. Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ αναγκάζομαι να ψηφίσω “Όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο Πάνος Καμμένος.
«Το πρώτο μεγάλο έγκλημα έγινε με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Διαφώνησα τότε, όπως και το 2007 με τη κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι καταγεγραμμένες οι διαφωνίες μου και η θέση που δεσμεύτηκαν να κρατήσουν οι ΑΝΕΛ είναι πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του ’92, δηλαδή το ελληνικό κράτος δεν θα συμφωνήσει σε λύση με τον όρο Μακεδονία», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος.
«Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Στη Βουλή δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις, αλλά συγκρουόμαστε τρεις διαφορετικές απόψεις: η συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τις Πρέσπες όπως διατυπώθηκαν, η άποψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμφωνεί με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία και την δική μας άποψη και του κ. Λεβέντη που διαφωνεί με τον όρο Μακεδονία», επισήμανε.
«Στη συμφωνία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα παραχωρεί τον όρο Μακεδονία. Είχαμε διαβεβαίωση τον Ιούνιο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και αυτό άλλαξε τον Νοέμβριο πως η Συμφωνία θα έρθει μετά τον Μάρτιο. Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρου απέναντί μας», ανέφερε.
«Ο κ.Μητσοτάκης θα ερχόταν να διαπραγματευτεί λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή, Βόρεια Μακεδονία, ελληνικέ λαέ. Κι ενώ λέει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, λέει παράλληλα ότι θα το διαπραγματευτεί», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη στάση του στο Σκοπιανό και στους βουλευτές της ΝΔ: «Αναγνωρίζουν σλαβομακεδονική ιθαγένεια στους Σλάβους των Σκοπίων», προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Αν αποχωρούσαμε το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια. Διέγραψα όσους αντάλλαξαν τον υπουργικό θώκο με την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και υπογράμμισε ότι «ζητώ από τον κ.Τσίπρα σε μια έντιμη συμφωνία να μην διατηρήσει στην κυβέρνηση όσους εκλέχτηκαν με τους ΑΝΕΛ και άλλαξαν στάση».