Πέντε περίεργα σπίτια στην Ευρώπη

keimeno perierga spitia
Σπίτι σαν χελώνα στη Σουηδία -Στη μέση ενός δάσους στη νότια Σουηδία βρίσκεται η λίμνη Övre Gla. Εκεί υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ξύλινη εξοχική κατοικία, που μοιάζει με χελώνα ή με μυθικό ον. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το σπίτι αυτό… κινείται! Ανοιγοκλείνει σαν ακορντεόν ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των ιδιοκτητών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα σπίτι δίχως παράθυρα στην Πορτογαλία

keimeno perierga spitia1

Η βίλα της φωτογραφίας εξασφαλίζει σίγουρα στους ιδιοκτήτες της απόλυτη ιδιωτικότητα. Στην μπροστινή πλευρά δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα. Στο πίσω μέρος ωστόσο υπάρχει μια τεράστια γυάλινη μπαλκονόπορτα που οδηγεί σε έναν εντυπωσιακό κήπο. Ένα ασυνήθιστο ιδιωτικό κτίσμα που φαίνεται όμως να ανταποκρίνεται στην αισθητική και τις ανάγκες της οικογένειας που ζει εκεί.

Αξιοποιώντας τον ελεύθερο χώρο στη Βαρσοβία

keimeno perierga spitia2

Ο Πολωνός αρχιτέκτονας Γιάκουμπ Τσέσκι προσπαθεί να βρει συνεχώς λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερου χώρου στις μεγαλουπόλεις. Αξιοποιεί και το τελευταίο χιλιοστό, όπως με το περίεργο αυτό οίκημα στην καρδιά της Βαρσοβίας. Ανήκει στον ίδιο, ωστόσο σπάνια μένει εκεί. Συνήθως το νοικιάζει.

Ζώντας σε θερμοκήπιο στη Δρέσδη

keimeno perierga spitia3

Η οικογένεια Τιλ έχει κάνει στην κυριολεξία τον χώρο εργασίας σπίτι της. Η Μόνικα και ο Τιλ διατηρούν εδώ και χρόνια ένα θερμοκήπιο έξω από τη Δρέσδη. Δεν κατάφεραν να χτίσουν δικό τους σπίτι δίπλα στο θερμοκήπιο, οπότε αποφάσισαν να κάνουν το θερμοκήπιο σπίτι τους. Σίγουρα πάντως ο κήπος τους είναι… παντός καιρού!

Ένα παλιό σιλό έγινε σπίτι στη Χάγη

keimeno perierga spitia4

Στο λιμάνι της Χάγης θα περίμενε κανείς να βρει πλωτά σπίτια. Κι όμως αυτό που τραβά τα βλέμματα είναι μια ιδιαίτερη κατοικία φτιαγμένη μέσα σε σιλό. Η αρχιτεκτονική υπογραφή ανήκει στον Γερμανό αρχιτέκτονα Γιαν Κέρμπες. Το ενδιαφέρον είναι ότι αξιοποίησε πολλά στοιχεία που υπήρχαν ήδη στο σιλό για την εσωτερική διακόσμηση. Ξεχωρίζουν τα μεταλλικά έπιπλα σε βιομηχανικό στιλ.

dw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ